Izvor: B92, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STAJNER: USLOVI ZA POVRATAK SVE BOLJI

Beograd -- Sef UNMIK Mihael Stajner izjavio je da se na Kosovo i Metohiju, po evidenciji medjunarodne uprave, do sada vratilo 2.800 raseljenih Srba i da su uslovi za povratak "sve bolji". "Masovniji povratak nealbanskog stanovnistva u Pokrajinu bice moguc tek kada u njoj budu postavljene osnove multietnickog drustva", istakao je Stajner.

"Svaki razuman covek shvata da svi imaju pravo da se vrate svojoj kuci.

Mi ne mozemo da kazemo da negde ima nenaseljeno mesto i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onda tu naselimo povratnike. Mi smo protiv toga da neko za zelenim stolom kaze da postoji nenaseljeno mesto i da povratnici mogu da idu tamo. Mi moramo da budemo prirodni po pitanju povratka", objasnio je Stajner.

Stajner je ocenio da je sporazum o policijskoj saradnji, koji su u petak potpisali UNMIK i Koordinacioni centar, od vitalnog znacaja za sve stanovnike Kosova. "Ovaj sporazum je vitalan u cilju borbe protiv organizovanog kriminala. Izmedju ostalog, on obuhvata elemente ukljucivanja predstavnika srpske zajednice u kosovsku policijsku sluzbu", rekao je sef UNMIK. Pored sporazuma o policijskoj saradnji, potpisan je i sporazum o zeleznickom saobracaju. Prema Stajnerovim recima, taj sporazum otvara put od Beograda do Skoplja, preko Pristine.

Stajner se u Pristinu vratio noseci u rukama statuu kraljice, staru 6.000 godina, koju je doneo iz beogradskog muzeja. Ta statua je bila donesena iz Muzeja Kosova pre nekoliko godina. "Ovo je srecan dan jer ta statua kraljice nema nista sa etnickim grupama. To je bio znak dobre volje Beograda", rekao je Stajner.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.