Izvor: B92, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STAJNER UPOZORAVA POSLANIKE SKUPSTINE KOSOVA

Pristina -- Predsednistvo Skupstine Kosova u utorak je razmotrilo pripreme za sednicu Parlamenta na kojoj ce u cetvrtak biti raspravljano o opstoj situaciji u Pokrajini, Kosovskoj Mitrovici i o razvoju dogadjaja na granicama Kosova. Takodje, najavljena je rezolucija u vezi s tim pitanjima, koja ce biti poslata Savetu bezbednosti UN. Sef UNMIK Mihael Stajner poslao je Skupstini dopis u kome se navodi da Parlament moze da razmatra ta pitanja, ali da ne moze doneti nikakvu odluku u vezi s bezbednosnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacijom na Kosovu posto to pravo ima UNMIK. U pismu se navodi i da predsednik Skupstine ne moze staviti na dnevni red pitanje koje nije u nadleznosti Skupstine, prema Ustavnom okviru Kosova, kao i da ukoliko postoje bilo kakve sumnje u vezi s tim treba da bude obavesten civilni administrator.

Dzavit Haliti, clan Predsednistva Skupstine Kosova i clan Demokratske partije Kosova, izjavio je da Stajnerovo pismo negira pravo Parlamenta da donese bilo kakvu odluku. I pored takvog ogranicenja, rekao je Haliti, plenarna sednica Skupstine ce ipak biti posvecena stanju u Kosovskoj Mitrovici i granicama Kosova.

Fatmir Sejdiu, clan Predsednistva Kosova iz Demokratskog saveza Kosova, izjavio je da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti i Ustavni okvir Kosova predvidjaju Kosovo kao jednu, nepodeljenu teritorijalanu celinu, kao i da poslanici kosovskog parlamenta imaju potpuno pravo da raspravljaju o svim aktuelnim pitanjima na Kosovu. On je dodao da je Skupstina Kosova najvisi organ kosovskih institucija i da moze kompetentno dati svoje misljenje o svim pitanjima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.