ŠTA TO PRIČAŠ, CRNI MILO?! Govori o Zakonu o slobodi veroispovesti, pa se NEVIĐENO OBRUKAO

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA TO PRIČAŠ, CRNI MILO?! Govori o Zakonu o slobodi veroispovesti, pa se NEVIĐENO OBRUKAO

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da predlog Zakona o slobodi veroispovesti neće biti povučen sa dnevnog reda.

On je to rekao u crnogorskoj skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, a nakon predlaganja kandidata za ombudsmana.

Prema njegovim rečima, ideja obnove Crnogorske pravoslavne crkve ima puno istorijsko utemeljenje a "apsolutna neistina" je da se tim zakonom otima imovina Srpske pravoslavne crkve, jer, kako je rekao, SPC je nastala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tek 1929. godine, a Crnogorska pravoslavna crkva postojala je 1918.

- U pravnom sistemu Crne Gore ne postoji akt kojim je drugačije definisana imovina crkve do kao državna, data na upotrebu crkvi i precizno se predviđa da je niko ne može prodati bez prethodne odluke državnog organa. Kako je sada tako pravno utemeljena državna imovina prešla u druge ruke to moramo da vidimo - rekao je Ðukanović.

Kako je rekao, to je i pitanje odgovornosti i drugih nadležnih državnih organa i krivične odgovornosti onih koji rade u tome.

- Veći deo problema iz nevremena 1918. je u tome kome smeta da se kroz redovan postupak pred crnogosrkim sudovima dokaže istina. Smeta onome koji zna da to nije njegovo i koji bi da bez dokazivanja zadrži to što mu ne pripada - rekao je Ðukanović i dodao da nema nameru da to ikome objašnjava i da se pred bilo kim povlači.

Podsećamo da istorisje činjenice ne govore u priglog Đukanoviću, jer SPC postoji pre mnogo vekova. Naime, prilikom doseljavanja na prostore Jugoistočne Evrope, tokom 6. i 7. veka, mnogobožačka južnoslovenska plemena su se susrela sa ostacima ranohrišćanskog nasleđa na prostorima razorenih poznorimskih provincija. Proces hristijanizacije Južnih Slovena je tekao postepeno i odvijao se u nekoliko faza. Pokrštavanje Srba je započelo tokom 7. i 8. veka, a najvećim delom je dovršeno tokom 9. i 10. veka. Uspešnim pookrštavanjem Srba, postavljen je temelj za nastanak i razvoj srpskog hrišćanstva, oličenog u vidu Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Te 1918. nije ni bilo SPC, a zakon smeta samo onima koji nisu u pravu”: Milo Đukanović o državnoj imovini, Amfilohiju i zakonu…

Izvor: 011vodič.com, 18.Dec.2019, 10:51

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji predviđa da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im biti oduzeta. Tom predlogu oštro se protivi Srpska pravoslavna crkva.. Na sednici Skupštine na kojoj se raspravljalo...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.