ŠTA TO AMERIKA SPREMA NA PACIFIKU?! Radari i nuklearna podmornica isplovili sa Havaja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Mar.2023, 10:08

ŠTA TO AMERIKA SPREMA NA PACIFIKU?! Radari i nuklearna podmornica isplovili sa Havaja (VIDEO)

Sedma pacifička flota mornarice SAD u poslednja tri dana izvela je značajna pomeranja iz pomorske baze Perl Harbor na Havajima prema otvorenom moru.

Ono što je intresantno jeste da je mornarica na pučinu pomerila dva velika osmatračka radar za rano otkirvanje i upozoravanje, a isplovila je i strateška nueklarna podmornica klase Ohajo koja nosi 24 interkontinetalne balističke rakete Trajdent II.

Prvo plovilo koje je isplovilo 22. marta bio je brod na kome >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se nalaze tri radara za praćenje raketnih testiranja. Brod je uočen prilikom isplovnjenja iz baze Perl Harbor prema otvorenom moru u smeru prema zapadu.

Inače ovo plovilo koristi se za praćenje leta rakete, ponašanje projektila i alaizu svih parametara.

Dan kasnije 23 marta iz baze Perl Harbor isplovilo je ploveći radar XBR koji se koristi kao ploveći radar za rano otkrivanje i upozoravanje balističkih raketa u okviru antibalističke odbrane SAD - mobilne komponente.

Višenamenski radarski sistemi sa radnom zonom delovanja X ( X Band Radar - XBR) osim što će biti postavljeni na kopnu odlučeno je od 2006 godine i njihovo postavljanje na moru na posebnim platformama, sličnim naftnim ili na specijalnim brodovima. Radi se o radarskim sistemima velikog dometa osmatranja, koji su prvenstveno namenjeni kao podrška protivraketnim presretačima pri presretanju bojevih glava odvojenih od protivnikovih balističkih raketa. Antenska rešetka X radara ima površinu od 123 metra kvadratna smeštena pod kupolu neobičnog izgleda. Inače rešetku sastavlja 81.000 odajno-prijemnih elemenata.

Ratna mornarica SAD u svom naoružanju ima 14 strateških nuklearnih podmornica klase Ohajo. Osma se nalazi u sastavu Pacifičke flote, a šest u redovima Atlanske. Prva podmornica klase Ohajo USS OHIO SSBN ušla je u operativnu upotrebu 1981. godine.

Strateške nuklearne podmornice klase Ohajo imaju dužinu 170,9 m, širine su 12,8 i gaz u površinskoj plovidbi od 10,8. Njihov deplasman na površini iznosi 16.764 tone a podvodni 18.750 tona. Glavni pogonski sistem zasnovan je na jednom vodom hlađenom nuklearnom reaktoru PWR S8G. Oznaka S8G označava da je u pitanju podmornički nukelarni reaktor, 8-da pripada osmoj generaciji, a G- proizvođač General Electric. Podmornica kao pomoćni pogon ima dve parne turbine jačine 325KS (239kW).

Sea-Based X-Band Radar (SBX-1) a floating, self-propelled, mobile active electronically scanned array early-warning radar station leaving Pearl Harbor under tow - March 23, 2023 #sbx1 pic.twitter.com/TAZ4srket7

— Ed Schaefer (@ES12071207) March 23, 2023

Kretanje podmornice obezbeđeno je preko jedne sedmokrake elise. Brzina plovidbe na površini maksimalna je 12 čvorova oko 22 km na čas, a podovdna 20 čvovorva, odnosno 37,7 km na čas. Kao radna dubina ronjenja navodi se 240 m. Posada broji 155 članova od kojih je 15 oficira.

Osnovno naoružanje podmornica klase Ohajo su 24 podmorničke balističke rakete UGM-133 Trident II D5 nameštenih u 12 lasnera smeštenih u dva reda. Za samodobranu podmornica ima četirri torpedne cevi iz kojih ispaljuje torpeda Mk-68 kalibra 533 mm smeštenih na boku podmornice. Glavni zadatak nuklearnih podmornica klase Ohajo je dugotrajno patroliranje morem i svrhu nukelarnog odvraćanja. Američke strateške podmrnice na otvorenom moru borave u porseku 77 dana, zatim u matičnoj bazi ide odmor od 35 dana i priprema podmornice za nove patrole. Sve američke strateške podmrnice imaju dve posade Blu-odnosno plavu i Gold -zlatnu koje se po sistemu rotacije menjaju za vreme patroliranja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.