ŠTA SMERA PJONGJANG?! Kim Džon Un smenio najvišeg generala i pozvao na pripreme za rat

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Avg.2023, 14:57

ŠTA SMERA PJONGJANG?! Kim Džon Un smenio najvišeg generala i pozvao na pripreme za rat

Najviši general u zemlji, načelnik Generalštaba Pak Su Il je "smenjen", izvestila je KCNA, bez detaljnijeg objašnjenja. On je na toj funkciji bio oko sedam meseci

Severnokorejski lider Kim Džong Un smenio je vrhovnog vojnog generala i pozvao na dodatne pripreme za mogućnost rata, povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vežbi, izvestili su u četvrtak državni mediji KCNA, prenosi Rojters.

Kim je to dao komentar na sastanku Centralne vojne komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kojoj se razgovaralo o planovima za kontramere za odvraćanje neprijatelja Severne Koreje, koje ona nije imenovala, navodi se u izveštaju.

Najviši general u zemlji, načelnik Generalštaba Pak Su Il je "smenjen", izvestila je KCNA, bez detaljnijeg objašnjenja. On je na toj funkciji bio oko sedam meseci.

Paka je zamenio general Ri Jong Gil, koji je ranije bio ministar odbrane zemlje, kao i najviši komandant njenih konvencionalnih trupa.

Ri je takođe ranije služio kao načelnik generalštaba. Kada je smenjen 2016, njegovo otpuštanje i kasnije odsustvo sa zvaničnih događaja izazvali su izveštaje u Južnoj Koreji da je pogubljen. Ponovo se pojavio nekoliko meseci kasnije, kada je imenovan na drugo visoko mesto.

Kim je takođe postavio cilj za proširenje kapaciteta za proizvodnju oružja, navodi se u izveštaju, bez navođenja detalja. Prošle nedelje je posetio fabrike oružja gde je pozvao na proizvodnju više raketnih motora, artiljerije i drugog oružja.

Fotografije koje je objavila KCNA pokazuju da Kim na mapi pokazuje na Seul i oblasti oko glavnog grada Južne Koreje.

Sjedinjene Američke Države optužile su Severnu Koreju da je Rusiji obezbedila oružje za njen rat u Ukrajini, uključujući artiljerijske granate, rakete i projektile. Rusija i Severna Koreja su negirale te tvrdnje.

Kim je takođe pozvao vojsku da izvede vežbe sa najnovijim oružjem i opremom u zemlji kako bi svoje snage održale spremne za borbu, navodi se u izveštaju.

Severna Koreja bi trebalo da organizuje paradu milicije 9. septembra, obeležavajući 75. godišnjicu Dana osnivanja Republike. Severna Koreja ima brojne paravojne grupe koje koristi za jačanje svojih vojnih snaga.

SAD i Južna Koreja treba da održe vojne vežbe između 21. i 24. avgusta, što Sever vidi kao pretnju svojoj bezbednosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.