ŠTA SE TO SPREMA U BOSNI? Čak 1.000 islamskih agenata došlo u Sarajevo!

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA SE TO SPREMA U BOSNI? Čak 1.000 islamskih agenata došlo u Sarajevo!

Prema informacijama zapadnih obaveštajnih službi, u BiH se nalazi 650 pripadnika iranske obaveštajne službe.  S druge strane, obaveštajne službe BiH raspolažu sa još 330 imena stranih agenata, što znači da trenutno u toj zemlji aktivno deluje oko 1.000 pripadnika bezbednosnih službi zemalja iz islamskog sveta.

Cela priča svoje korene vuče još iz doba pre rata u BiH kad su iranske vlasti uspostavile dobre odnose sa Strankom demokratske akcije koju je tada vodio >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Alija Izetbegović, a sada joj je na čelu njegov sin Bakir, drugi put izabran u Predsedništvo BiH, prenosi Jutarnju list.

Foto: Flickr/jimmybyrum

Podsetimo, i bivši američki predsednik Bil Klinton otkrio je da se iranska vojska borila protiv Srba za vreme rata u Bosni!

Iran je odmah ponudio sve svoje usluge, uključujući vojne i obaveštajne. Teheran je još tada shvatio da mu se pruža gotovo jedinstvena prilika da u srcu Evrope uspostavi bazu preko kojih bi mogao da koordinira svoje operacije na ovom prostoru. U tom planu se našla i Hrvatska pa je Iran vrlo brzo priznao samostalnost ove države i otvorio ambasadu na Pantovčaku, s velikim brojem diplomatskog osoblja.

Osim toga, u Hrvatskoj je tada bila uspostavljena široka mreža “humanitarnih” organizacija koje su nudile pomoć velikom broju izbeglica, pre svega iz BiH. Ali, ubrzo se pokazalo da se većina tih organizacija bavila isključivo obaveštajnom delatnošću.

Foto: AP/Tanjug

Hrvatska je većini tih organizacija zabranila delovanje, ali je deo njih ipak ostao aktivan, i povezan sa operacijama naoružavanja Bošnjaka 1994. godine iz Irana, u kojoj je sudelovao i tadašnji američki ambasador u Hrvatskoj Galbrajt uz prećutnu podršku hrvatskih vlasti.

BiH je pod pritiskom zapadnih obaveštajnih službi preduzela korake radi ublažavanja njihovog uticaja, a prošle godine su čak proterali dvoje iranskih diplomata. Ipak, situacija se nije promenila. Iranska tajna služba gradi snažne kontakte i sa vehabijama u Gornjoj Maoči, iako su im oni u regiji neprijatelji.

Foto: Print skreen/Live Leak/svd

Inače, i nakon završetka rata u BiH, iranska tajna služba je nastavila svoj posao. Oni su se samo prebacili na kulturni i religijski plan – najvažniji punktovi Iranske revolucionarne garde u BiH su naučno-istraživački institut “Ibn Sina” i Persijsko-bosanski koledž koji je otvoren 1999. godine u Ilijašu, dok pripadnici obaveštajne grupe Vevak deluju kroz diplomatske kanale.

Njihov cilj je jasan – maksimalno ojačati bošnjački element u BiH kako bi preko njega osigurali svoj uticaj. U tom smislu je posebno važna bila linija prema Beču za koji je više puta istaknuto da je postao ključna tačka delovanja islamskih radikalnih opcija u tom delu Evrope.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.