ŠTA SE TO KUVA U OMANU? Održan TAJNI sastanak smrtnih neprijatelja, visoki diplomata OTKRIO važan detalj

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 19:27

ŠTA SE TO "KUVA" U OMANU? Održan TAJNI sastanak smrtnih neprijatelja, visoki diplomata OTKRIO važan detalj

Razgovori su održani prošlog meseca

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani potvrdio je u ponedeljak izveštaj da su Iran i SAD održali indirektne razgovore. Kako se navodi, razgovori su se održali prošlog meseca u Omanu.

Mediji prenose da je glavna tema razgovora bila rastuća tenzija i zabrinutost Bele kuće povodom iranskog nuklearnog programa.

Kananijev odgovor danas je ujedno i prva potvrda iranske >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vlade o postojanju indirektnih pregovora. Bajdenova administracija nije javno potvrdila da su razgovori održani.

Kanani je na brifingu sa novinarima rekao da je iranska vlada razmenila poruke sa SAD u vezi sa ukidanjem sankcija. On je dodao da Iran ne razgovara o privremenom sporazumu ili bilo kom drugom aranžmanu koji nije zasnovan na nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

Koordinator Bele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk je tajno otputovao u Oman 8. maja na razgovore sa omanskim zvaničnicima o mogućem diplomatskom kontaktu sa Iranom u vezi sa njegovim nuklearnim programom, prenose mediji.

Prema tri izvora informisana o ovom pitanju, u Oman je u isto vreme stigla i iranska delegacija. Glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bageri Kan bio je deo delegacije, rekao je jedan od izvora.

MekGurk i iranski zvaničnici se nisu sastali, tvrde izvori. Dve strane su bile na odvojenim lokacijama, a omanski zvaničnici su išli između njih i prenosili poruke.

Mediji prenose informacije izvora i da su SAD jasno stavile do znanja da će Iran platiti visoku cenu ako krene napred sa obogaćivanjem uranijuma od 90 odsto- nivoom koji je potreban za proizvodnju nuklearnog oružja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.