SSSS poslao Skupštini amandmane na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Nov.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSSS poslao Skupštini amandmane na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je danas da je svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije podneo amandmane na Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju kako bi se ograničio broj i unapredio položaj radnika koji se preko njih zapošljavaju.

"S obzirom na to da članovi radne grupe za izradu ovog zakona nisu uspeli da usaglase tekst zakona, a Socijalno - ekonomski savet dao negativno mišljenje na Predlog zakona, SSSS smatra da je neophodno da se poslanicima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dostave amandmani za sva neusaglašena pitanja", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se amandmanima traži da se ograniči broj angažovanja agencijski zaposlenih na deset odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod poslodavca.

Na taj način bi se, kako se navodi, sprečile zloupotrebe, a uvela bi se solidarna odgovornost poslodavca i agencije za isplatu naknade štete po osnovu povrede na radu i profesionalnog obolenja zaposlenog.

SSSS je predložio i da se poveća iznos predviđenih prekršajnih kazni, u slučaju kršenja ovog zakona, odnosno da iznos ovih kazni bude izjednačen sa kaznama koje predviđa Zakon o radu.

"Tražimo obavezu agencije da dostavi dokaz o bankarskoj garanciji kao uslov za izdavanje dozvole za rad, a koja bi bila sredstvo obezbeđenja isplate zarade, naknade zarade i naknade troškova", naveo je sindikat i istakao da bi to bilo u skladu sa evropskim propisima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.