SRUŠIO SE NAJVEĆI RADIOTELESKOP NA SVETU: Tražio vanzemaljce i špijunirao Ruse (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2020, 11:00

SRUŠIO SE NAJVEĆI RADIOTELESKOP NA SVETU: Tražio vanzemaljce i špijunirao Ruse (FOTO)

Najveći teleskop se srušio sinoć, služio za špijunažu tokom Hladnog rata i traženje vanzemaljskog života

Jedan od najvećih radioteleskopa na svetu, koji je bio smešten u opservatoriju Arekibo u Portoriku, srušio se tokom noći, javlja Nacionalna naučna fondacija (NSF).

Ovaj 305-metarski teleskop, koji je služio za brojna astronomska otkrića, do sada je uspešno podnosio uragane, zemljotrese i tropske oluje. Međutim, sudeći prema šteti koju je sada pretrpio, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teleskop više nije funkcionalan, a opservatorij je propao pre planiranog rušenja.

Inženjeri su utvrdili da su se pokvarila sva tri potporna tornja koja su čuvala teleskop, zbog čega se instrument platforma od 900 tona strmoglavo srušila. Ovaj kolaps se desio samo nekoliko sedmica nakon što je Nacionalna naučna fondacija objavila da će rastaviti teleskop nakon što je pretrpio nenadoknadivu štetu ranije ove godine.

The instrument platform of the 305m telescope at Arecibo Observatory in Puerto Rico fell overnight. No injuries were reported. NSF is working with stakeholders to assess the situation. Our top priority is maintaining safety. NSF will release more details when they are confirmed. pic.twitter.com/Xjbb9hPUgD

— National Science Foundation (@NSF) December 1, 2020

- Tužni smo zbog ove situacije, ali zahvalni smo što niko nije povređen. Kada su inženjeri savetovali NSF da je konstrukcija nestabilna i da predstavlja opasnost za radne timove i osoblje Areciba, ozbiljno smo shvatili njihova upozorenja. Naš fokus je sada na proceni štete i pronalaženju načina kako da nastavimo pružati podršku naučnoj zajednici Portorika - kazao je direktor NSF-a Seturaman Pančanatan.

Opservatorij Arekibo, koji je prikazan u filmu o Jamesu Bondu "Zlatno oko", izgrađen je 1963. godine, a NSF ga vodi od 1970. godine. Radioteleskop smešten u opservatoriju bio je jedinstveno projektovan za traženje signala vanzemaljskog života, ali je korišten i u svrhe vojne špijunaže u vreme hladnog rata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.