Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS neće da podrži vladu DSS-NS

Beograd -- Koalicija DSS-NS verovatno će morati da formira manjinsku vladu uz podršku radikala, kaže Velimir Ilić. SRS demantuje.

Za manje od tri nedelje ističe rok za formrianje nove vlade. Iako su do sada u kombinaciji za novu vladu bili Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija i G17 plus, predsednik Nove Srbije najavio je još jednu mogućnost. On tvrdi da će koalicija DSS-NS najverovatnije biti prinuđena da formira manjinsku vladu uz podršku radikala. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Radikali, međutim, odbacuju takvu mogućnost.

Umesto da se, kako su Tadić i Koštunica najavljivali, ubrzaju pregovori DS-a, DSS- NS i G17, lideru Nove Srbije i ministru za kapitalne investicije se čini, kako kaže, da su se svi predali.

Po njemu, demokrate moraju da shvate da, ako su "dobili pet-šest odsto glasova više od narodnjačke koalicije, to nije razlog da treba da dobije čitavu vladu i ministarstva" i da Srbija ne može da funkcioniše bez institucija.

"Očekujem da naša koalicija uskoro postigne dil sa radikalima da napravimo manjinsku vladu. Tu vladu bi u Skupštini podržavala SRS", kaže on.

"Paket tog dogovora bi podrazumevao da DSS-NS sastavi vladu, koju bi vodio premijer Vojislav Koštunica, dok bi zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić bio na čelu Skupštine", naveo je Ilić.

"Ta vlada bi bila oročena do kraja godine, kada bi se održali izbori na svim nivoima. U međuvremenu, parlament bi, pod vođstvom Nikolića, izglasao set izbornih zakona, koji su potrebni pre održavanja predsedničkih i lokalnih izbora", rekao je Ilić.

SRS: Ne pregovaramo ni sa kim

Međutim, SRS je saopštila da ne pregovara ni s jednom strankom o formiranju vlade i neće podržati niti prihvatiti podršku za formiranje bilo čije manjinske vlade.

"Ne želimo da učestvujemo u bilo čijim prljavim političkim igrama i prebacivanju odgovornosti na druge političke subjekte", kaže se, između ostalog u saopštenju radikala.

SRS zahteva hitno konstituisanje Skupštine, pošto to ne zavisi od formiranja vladajuće većine, a od prioritetnog je značaja za Srbiju, pre svega zbog teške situacije na Kosovu.

"Ako postoji skupštinska većina od 126 narodnih poslanika, neka predloži kandidata, a ako ne postoji, to mesto pripada Srpskoj radikalnoj stranci, do formiranja skupštinske većine ili do raspisivanja novih izbora", saopštava SRS.

A član predsedništva Demokratske stranke Božidar Đeli, upitan da prokomentariše izjavu ministra Velimira Ilića da je moguća manjinska vlada DSS-a, koju bi podržali radikali, kazao je da je to matematički moguće, ali da bi to "bila izuzetno rđavo za zemlju" i da će tada DS biti izuzetno snažna opozicija takvoj vladi.

Šta bi građani želeli

Direktor Stratedžik marketinga, Srđan Bogosavljević, kaže da, prema istraživanju javnog mnjenja, građani očekuju da se formira ili vlada tzv. demokratskog bloka DS-DSS-G17 ili vlada DSS-a i SRS-a.

"Kada smo ih pitali šta je realnije, to jest koja je vlada realnija, preko 50 odsto je reklo DS-DSS-G17, a svega sedam odsto DSS-SRS. Međutim, želje su jedno, jer političari očigledno imaju neke druge kombinacije", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.