SRS i DSS podnele predlog za vanrednu sednicu o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS i DSS podnele predlog za vanrednu sednicu o Kosovu

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA -

Poslaničke grupe radikala i DSS podnele su Skupštini Srbije predlog se zakazivanje vanredne sednice o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Član predsedničkog kolegijuma SRS Boris Aleksić je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da će i Nova Srbija podržati inicijativu SRS i DSS da se na vanrednoj sednici razmatra pitanje ugroženosti srpskog naroda u pokrajini.

SRS: Vlasti u Srbiji informisane o napadu albanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << terorista

Za sazivanje vanredne sednice parlamenta potrebna su 84 potpisa poslanika, a SRS i DSS zajedno imaju 77, a sa devet potpisa NS imale bi 86. U međuvremenu, i naprednjaci su poručili da su spremili potpise za podršku inicijativi radikala.

SRS traži ispitivanje navoda u medijima da su o napadu albanskih terorista na sever Kosmeta, gde je protekle noći zapaljen administrativni prelaz Jarinje, bile informisane i vlade Velike Britanije, SAD, Italije, Francuske, Nemačke, NATO, ali i vlasti u Srbiji, rekao je Aleksić.

Incident su izazvale specijalne snage albanskih separatista i ekstremista, koji su prevoženi helikopterima Kfora, što predstavlja kršenje Rezolucije SB UN 1244, a i hrvatski helikopteri su prevozili albanske ekstremiste i u toj akciji je učestvovao NATO, rekao je Aleksić.

Na Kosovu se nalazi i američka privatna kompanija MPRI, koja je učestvovala u etničkom čišćenju srpskog naroda u Republici Srpskoj i Krajini, rekao je Aleksić, ocenivši da je potrebno insistirati na sprovođenju Rezolucije 1244.

Samardžić: Da se sprovede istraga o paljenju Jarinja

Demokratska stranka Srbije zatražila je danas da se sprovede istraga o grupi neidentifikovanih mladića koji su zapalili punkt na administrativnom prelazu Jarinje.

"Situacija na severu Kosova od sinoć je krajnje nepovoljna po Srbe", rekao je poslanik DSS Slobodan Samardžić novinarima u Skupštini Srbije i ponovio da je kontrolu administrativnih prelaza preuzeo Kfor što bi, kako je kazao, moglo da bude dobro.

On je, međutim, upozorio da se Kfor ponaša vrlo protivrečno i protiv interesa Srba, kao i da je već dva puta prekršio dogovor sa srpskim predstavnicima.

Samardžić je naveo da je sinoć grupa neidentifikovanih mladića izvršila "prepad na Jarinje", ocenivši taj čin nerazumljivim.

"Nerazumljivo je da fantomski momci, čiji se identitet ne zna, to urade", kazao je Samardžić, dodajući da je neophodna istraga o tom slučaju, jer kako je naveo, to je bilo povod da Kfor preuzme prelaz Jarinje.

"Čudno je da se ni od kuda pojavila ta grupa i buldožer ", primetio je Samardžić, dodajući da vlasti u Srbiji nisu dobro reagovale.

Prema rečima bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju, skupština bi u najmanju ruku trebalo da reaguje na te događaje.

Bez posebne sednice o Kosovu

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je u toku dana da se nisu stekli ni formalni, ni suštinski uslovi za zakazivanje posebne sednice parlamenta o Kosovu i Metohiji.

Dejanović je navela da je u ovom trenutku bitno da se o Kosovu ne raspravlja, već da se radi ono što je bitno za ljude koji tamo žive.

"Mislim da vlada to i radi u skladu sa politikom koja je dogovorena i koja se neće menjati u skladu sa aktima koje već imamo", rekla je predsednica parlamenta.

SNV: Otkazati gostorpimstvo Euleksu

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova (SNV) zatražilo je danas od Vlade Srbije da otkaže gostoprimstvo Euleksu i da od Saveta bezbednosti UN hitno zatraži "reafirmisanje i puno poštovanje" Rezolucije 1244. o Kosovu iz 1999. godine.

Srbija "bez odlaganja mora da otkaže gostoprimstvo Euleksu, glavnom organizatoru i partneru albanskih separatista u napadima na sever Kosova", a ključna obaveza vlasti u Beogradu je da zaštiti Srbe u pokrajini, smatra SNV.

SNV kaže i da Srbija mora "odlučno da zatraži" od međunarodne zajednice puno poštovanje Rezolucije 1244, koja "Kosovo i Metohiju nedvosmisleno tretira kao sastavni deo Srbije".

SNV je u saopštenju osudio predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić-Dejanović jer nije sazvala vanrednu sednicu o krizi na severu Kosova iako su "učestali nasilni pokušaji albanskih separatista da, uz punu i svesrdnu pomoć snaga NATO i EU, na silu integrišu sever Kosova u sistem lažne 'države' Kosovo".

"Posebno iritira i za svaku je osudu arogantno odbijanje predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović da zakaže sednicu Parlamenta, uz politički, moralno i ukupno neodrživo objašnjenje da 'misli da nema uslova za usvajanje novog akta u vezi s Kosovom, jer je državna politika o Pokrajini već određena prethodnim aktima' ", piše SNV.

SNV smatra da je "još neodgovornija izjava" Slavice Đukić-Dejanović da će sednicu zakazati "ako bude mogućnosti i razloga za to, iako joj je sigurno poznato da su UN našle i mogućnost i razloge da zakažu konsultacije Saveta bezbednosti o aktuelnoj situaciji na Kosovu".

"U ovom trenutku nema inicijative ni od vlade, niti od poslanika, izuzev pojedinačnih da se zakaže posebna sednica", rekla je Dejanović novinarima u Skupštini Srbije i dodala da parlament raspravlja kada svrha tog raspravljanja treba da bude donošenje nekog novog akta ili zakona.

Ona je istakla da Kosovo i Metohija ne mogu biti pokriveni sa bezbedonosnog aspekta bez uticaja Međunarodnih snaga.

"Raduje okolnost da je na administrativnim prelazima trenutno mir, kao i čvrsto obećanje da će postojeća situacija ostati narednih dana", rekla je Dejanović, dodajući da će se dijalogom rešavati sva sporna pitanja.

Poslanici DSS i SRS tražili su od predsednice Skupštine Srbije da zakaže vanrednu sednicu parlamenta kojoj bi se raspravljalo o krizi na severu Kosova.

Za vanrednu sednicu potreban je zahtev 84 poslanika.

Trivan: Beograd nema veze sa huliganima

Potpredsednica DS Jelena Trivan izjavila je danas da je u ovom trenutku najvažnije koncentrisati napore na smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije i dati šansu Vladi Srbije i pregovaračkom timu da stabilizuju prilike u južnoj srpskoj pokrajini.

Trivan je naglasila da Beograd nema veze sa huliganskim aktivnostima koje su se sinoć dogodile na administrativnom prelazu Jarinje.

"Odbijam svaku pomisao i inputiranje koje dolazi sa albanske strane da je Beograd taj koji je rukovodio akcijom, jer mi smo apsolutno protiv takvih akcija, jer one idu na štetu Srbije", rekla je Trivan i dodala da oni koji su to uradili treba da se stide.

Prema njenim rečima, vlada čini sve što može, ali su ekstremisti te napore i rezultate napravljene tokom pregovora sa šefom KFOR-a generalom Erhardom Bilerom obezvredili jučerašnjim huliganskim aktom.

Trivan je dodala da DS nikada nije bežala od dijaloga o Kosovu i Metohiji, a naročito ne u Skupštini Srbije, jer je to adresa gde i treba razgovarati, ali je sada važnije obezbediti stabilizovanje situacije na severu.

"Kosovo je više puta bilo tema skupštinskih debata i nedavno je šef pregovaračkog tima Beograda sa Prištinom Borko Stefanović podneo izveštaj o dosadašnjim pregovorima", podsetila je Trivan u izjavi novinarima u parlamentu.

"Naše je da ubedimo Kfor u ozbiljnost i posvećenost dijalogu i spremni smo da razgovorom rešavamo sva sporna pitanja", podvukla je Trivan.

Ružić: Ekstremizam ne rešava probleme

Šef poslaničke grupa Socijalističke partije Srbije Branko Ružić upozorio je da ekstremizam ne dovodi do rešenja situacije na Kosovu i ocenio da eventualna sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na severu Kosova ne bi imala neki veći efekat za smirivanje situacije, a mogla bi da posluži za raspirivanje ekstremizma.

"Nama je važnije u ovako komplikovanim situacijama strpljenje i mudrost", rekao je Ružić novinarima u parlamentu i dodao da su platforma Vlade Srbije i Ustav sasvim jasni po tom pitanju.

Ružić je naveo da je uveren da Beograd ne može da stoji iza bilo kakvog ekstremističkog akta i dodao da je važno da se shvati da ektremizam ne može da dovede do rešenja.

Ističući da treba imati u vidu šta je uzrok svega što se prethodna tri dana dešavalo na Kosovu, Ružić je rekao da je to jednostrani akt specijalnih jedinica kosovske policije i da dolazak pripadnika Kfor-a na administrativne prelaza Brnjak i Jarinje predstavlja korak ka cilju smirivanja situacije.

"Interes Srbije i građana na Kosovu i Metohiji je da se stvari vrate u pređašnje stanje, čemu pomaže dolazak Kfor-a", rekao je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.