Izvor: B92, 21.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS, demokratski blok, SPS, manjine

Beograd, Leskovac, Preševo -- Na izborima u Srbiji najviše mandata dobio SRS - 81, slede DS sa 64, DSS-NS sa 47, G17+ sa 19, SPS sa 16 i LDP sa 15 mandata.

Republička izborna komisija završila je, posle analize rezultata sa biračkih mesta na Kosovu i Metohiji, obrađivanje čitavog biračkog materijala sa juče održanih parlamentarnih izbora, sa izuzetkom šest biračkih mesta iz inostranstva.

Na osnovu 99,9 odsto obrađenog biračkog materijala, Srpska radikalna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranka biće najjača partija u budućem sazivu Skupštine Srbije, sa 81 mandatom. Za radikale je, prema podacima RIK-a, na jučerašnjim parlamentarnim izborima glasalo 28,58 izašlih birača.

Demokratska stranka dobila je 22,72 odsto glasova, čime joj je pripalo 64 poslaničkih mesta; koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije dobila je poverenje 16,51 odsto izašlih na izbore, a tako i 47 mesta u novom sazivu parlamenta.

Stranka G17 plus osvojila je 6,83 odsto glasova i 19 poslaničkih mandata; Socijalistička partija Srbije 5,64 odsto glasova, odnosno 16 mandata; a koalicija Liberalno demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine - 5,33 odsto glasova i 15 mandata.

U raspodelu mandata, prema podacima RIK, ući će i pet manjinskih lista: Savez vojvođanskih Mađara Jožef Kasa sa tri mandata, Koalicija Lista za Sandžak Sulejman Ugljanin sa dva mandata, a po jedan mandat će imati Unija Roma Srbije, Koalicija Albanaca Preševske doline i Romska partija.

Kako je danas ranije rekao izvršni direktor Cesida Zoran Lučić, radikali i socijalisti na ovim izborima osvojili su maksimalni broj glasova.

"Brojke kažu da se ništa nije promenilo u Srbiji od 2003. Ako pogledamo zbir glasova SRS i SPS, uvek je bilo 1,4 miliona glasova. Naša istraživanja u poslednjih mesec dana pokazivala su da će taj broj pasti, a to se nije dogodilo", kaže on.

"Stranke bivše članice DOS-a su 2003. osvojile 2,4 miliona glasova, kao i na ovim izborima. Prema tome, ništa se nije promenilo u poslednjih šest godina, što je malo razočaravajuće", kaže Lučić.

Neke nepravilnosti

Prema Cesidovim podacima, zabeleženo je oko 10 većih kršenja izbornih pravila, koja, međutim, ne mogu da utiču na rezultate izbora.

Neke od zanimljivih informacija Cesida su da je u leskovačkoj opštini najveće kršenje zakona na izborima uradila Republička izborna komisija . Kako je rečeno Fonetu u kancelariji Centra za slobodne izbore i demokratiju u Leskovcu, prema zakonskim odredbama, osoba koja se nalazi na proglašenoj poslaničkoj listi ne sme da prisustvuje sednicama Opštinske izborne komisije.

"U Leskovcu je koordinator izborne komisije Ljiljana Mladenović, koju je imenovao RIK, ali je ona istovremeno i poslanički kandidat Socijalističke partije Srbije", izjavio je koordinator Cesida Milorad Mladenović.

Nepoznanica "albanskog" mandata

Potpredsednik Demokratske partije Albanaca Naser Aziri izjavio je Fonetu da je na parlamentarnim izborima bilo nepravilnosti na biračkom mestu u selu Miratovac.

Aziri, čija je stranka bojkotovala izbore, tvrdi da su članovi biračkih odbora u Miratovcu ubacivali listiće u biračke kutije, iako ljudi čija su imena zaokruživana u biračkim spiskovima nisu izašli na biračko mesto.

Lider DPA i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da su izbori u Preševu i Bujanovcu bili neregularni.

"Izbori su odrađeni kao u vreme komunista i nekadašnjeg šefa države Slobodana Miloševića", izjavio je Mustafa.

On je rekao da je DPA podnela prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na nepravilnosti na biračkim mestima i tvrdi da su se posmatrači Centra za slobodne izbore i demokratiju "zbog tih nepravilnosti plačući povukli sa biračkih mesta".

U Koaliciji Albanaca Preševske doline su tokom dana tvrdili da njihov prelazak cenzusa zavisi od odluke na prigovore o nepravilnostima.

Jedan od učesnika te manjinske liste, lider Demokratske unije Doline Skender Destan je za B92 rekao da imaju "blizu 16.000 glasova što je dovoljno za osvajanje jednog mandata."

Iste podatke je naveo i Nehat Hiseni, član Izbornog štaba Koalicije Albanaca Preševske doline. "Na bazi obrađenih podataka sa svih izbornih mesta, ova koalicija je osvojila 15.768 glasova, čime smo preskočili granicu od 14.500 glasova", rekao je Hiseni.

Inače, dve stranke Albanaca oformile su koaliciju i pozvale na izbore, dok su druge dve izašle iz koalicije i nisu učestvovale na izborima.

OEBS: Izbori slobodni i pravedni

Posmatračka misija Odeljenja OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava navodi da su izbori bili slobodni i pravedni i da su obezbedili građanima da se slobodno opredele za jednu od političkih opcija.

Predsedavajući Parlamentarne skupštine OEBS-a Joran Lenmarker rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je impresioniran profesionalnošću kojom su izbori organizovani i sprovedeni i dodao da posmatrači nisu zabeleželi značajnije nepravilnosti. Lenmarker je zadovoljan što su kampanja i glasanje protekli u mirnoj atmosferi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.