SRPSKU CRKVU NA KOSOVU OBNOVIO AMERIČKI VOJNIK!

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKU CRKVU NA KOSOVU OBNOVIO AMERIČKI VOJNIK!

GRNČARE - Srpsku crkvu obnovio američki vojnik! Kad se 2006. godine džip američke vojske zaustavio pred kućom Ranđela Kojića u selu Vrbovac u istočnom Kosmetu, on nije mogao da pomisli da ga čeka išta dobro.

GRNČARE - Srpsku crkvu obnovio američki vojnik!

Kad se 2006. godine džip američke vojske zaustavio pred kućom Ranđela Kojića u selu Vrbovac u istočnom Kosmetu, on nije mogao da pomisli da ga čeka išta dobro.

- U to vreme ovaj kraj imao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je vrlo loše odnose s Amerikancima. Al’, tada iz džipa izađe mladić, nasmejan i na srpskom me upita: Da li me poznaješ?

- Rekoh - ne!

- Ja sam Darko Martinovski, tvoj sestrić iz Mičigena. Ovde sam u Bondstilu već neko vreme.

- Ostao sam zatečen, a emocije su me preplavile. Setio sam se dečaka koji bosonog trčka našim dvorištem, a sada je preda mnom bio gotov čovek. Jedino što mi je smetalo bila je uniforma u kojoj je bio. Tada mi je prvi put i rekao da bi želeo da inicira obnovu crkve svetog Nikole, koja je srušena uoči Uskrsa 2000. godine - priča nam Darkov ujak Ranđel.

Prema Darkovoj priči su u početku svi u selu bili skeptični. Svi sem Bože Simića, vlasnika kafane „Car Lazar“ i seoskog popa.

- Odmah sam video da je momak ozbiljan. Prvu donaciju koju je dao bila je 1.000 evra. Stigla je druga, pa treća u istom iznosu, a onda se on povredio. Morali su da ga vrate u Ameriku na operaciju. Tada smo mislili da je obnova crkve stala - seća se Simić.

Ipak, njegove slutnje nisu se obistinile. Naprotiv, od zimske Svete Petke, seoske slave, ponovo je krenula priča o obnovi.

- Počeli su da se javljaju ljudi sa svih strana i da daju pare. Radovi su počeli, a Darko se sve vreme raspitivao kako stvari napreduju - priseća se Boža, i dodaje da su na obnovi crkve za minimalne pare radili i majstori Albanci i katolici.

Crkva je osveštana 2007. godine, a sam Darko ju je prvi put video ovih dana.

- Ne znam koje reči da upotrebim - kaže ushićeno ovaj mladić, koji u sebi ima kosovske krvi.

- Moj otac je Makedonac, majka s Kosova, iz Vrbovca, a ja sam Amerikanac. U maminom selu sam i počeo da učim srpski. Majka mi je, dok sam rastao, stalno pričala o Kosmetu. Pošto sam pripadnik Nacionalne garde, raspoređen sam da dođem u našu bazu u Bondstil. Prvo što sam video bile su spaljene crkve. Bilo mi je nelagodno - priča Darko i nastavlja:

- Sećao sam se reči mojih roditelja da, gde nema crkve, nema ni ljudi, a posle toga više nema ničega. Tako sam i doneo odluku da razgovaram s ljudima i da obnovimo srušenu crkvu u Grnčarima.

Ali ne želim da tu stanem. Sa ocem Zvonkom Kostićem već sam razgovarao da napravimo procenu koliko je potrebno novca da se obnovi manastir Buzovik kod Bioča - priča Darko.

Otac Zvonko, ima samo reči hvale za njega.

- Obnova crkve je koštala oko 25.000 evra. Obnova manastira ne bi mogla da košta manje od 100.000 evra. Ali Darko je uporan - kaže otac Zvonko.

Celo istočno Kosovo zna za Darka i obnovljenu crkvu. To im je, kaže otac Zvonko, došlo kao melem na ranu.

Brankica Ristić

Tajna kovčega sa zlatom

Sama crkva svetog Nikole nalazi se na brdu iznad sela. Ozidana je na mestu na kome je bila, uz seosko groblje. Ispod nje se nalazi prastara crkvica isposnica posvećena Svetoj Petki. To je, u stvari, crkva pećina u kojoj su još vidljivi ostaci nekadašnjih ornamenata.

U ovom kraju još ima onih koji dolaze da prenoće u ovoj pećini kada ih natera teška muka. Druga priča kaže da je ovaj kraj bogat zlatom i da je Kfor, kada je došao da raščisti i obezbedi područje posle miniranja crkve, iz pećine odneo kovčeg sa zlatom.

Crkva stecište vojnika

U crkvu koja je obnovljena zahvaljujući američkom vojniku i danas dolaze vojnici Kfora, pogotovu oni koji su pravoslavne veroispovesti, da zapale sveće. Tako se i ovaj put zadesilo da su crkvu posetili grčki vojnici u sastavu Kfora, koji kažu da se među vojskom zna za ovu crkvu i da je njenu obnovu započeo američki vojnik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.