SRPSKI STRANI JEZIK NA KOSOVU!

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI STRANI JEZIK NA KOSOVU!

BEOGRAD - Albanski đaci će možda uskoro moći da uče srpski, ali od šestog razreda, i to kao strani jezik!

Prištinski ministar obrazovanja Enver Hodžaj predložio je da učenici koji na Kosovu nastavu pohađaju na albanskom jeziku mogu od šestog razreda osnovne škole kao alternativni predmet da uče srpski jezik i književnost. On smatra da bi, pored engleskog, francuskog i nemačkog, srpski mogao da bude jedan od alternativnih jezika za učenje.

Potpredsednik SNV Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Jakšić prihvata Hodžajevu ideju, ali smatra da je ovaj pogrešio u jednom detalju.

- Albanski đaci bi trebalo da uče srpski od prvog razreda osnovne, a ne od šestog, jer je Kosovo deo države Srbije, a srpski je zvanični jezik. Sve je više Albanca koji će to shvatiti i koji to već shvataju, pa je činjenica da će im srpski jezik biti potreban - kategoričan je Jakšić.

Rukovodilac ekipe koja radi na planovima i programima nastave Armend Tahiljsuljaj kaže da je ovim planom predviđeno da albanski đaci na Kosovu uče „još jedan strani jezik, ali i jezik suseda“.  

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.