Izvor: B92, 14.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI PARLAMENT O PREDLOGU ZAKONA O UNIVERZITETU

Beograd -- Skupstina Srbije u ponedeljak ce nastaviti raspravu o Predlogu zakona o Univerzitetu. Zakon koji je usao u skupstinsku proceduru je prelazni zakon koji bi trebalo da omoguci da se Univerzitet stabilizuje a da se za to vreme pise jedan reformski zakon.

Sta Univerzitet dobija ovim zakonom pitali smo pomocnika ministra prosvete Tinde Cerovic - Kovac. "Ovaj zakon se jako dugo cekao, zapravo od 1998. godine Univerzitet je pod opsadnim stanjem zbog tog zakona.

Ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sad konacno sklanja taj zakon od 1998. godine i univerzitet dobija autonomiju, dobija mogucnost organizovanja nekih inovativnih oblika nastave kao sto su trimestri, kao sto je bodovni sistem, dobija okvir za studentske aktivnosti i niz poboljsanja, koja su ipak manja u odnosu na zakon iz 1992", rekla je Tinde Cerovic-Kovac.

"Ovaj zakon nece omoguciti ozbiljniju reformu Univerziteta"

Ovaj zakon nece omoguciti ozbiljniju reformu Univerziteta, kaze za Radio B92 Ljubisa Rajic, profesor na Filoloskom fakultetu: "Na neki nacin se ta reforma prepusta skoro iskljucivo fakultetima, a stanje kadrovsko na fakultetima je u poslednjih 10 godina do te mere promenjeno i do te mere su ljudi iz bivseg rezima zaposeli pozicije pre svega redovnih i vanrednih profesora, da se bojim da Univerzitet nema snage da sam izvede neku promenu. Ne vidim da postoji neka velika politicka volja da se ta promena nametne spolja. Naime, izgleda mi da jednom dobrom delu DOS-a odgovara da se nesto mnogo na Univerzitetu ne promeni. Mislim da je najdrasticniji primer toga da dekan Tehnickog fakulteta u Cacku, koji je deo Univerziteta u Kragujevcu, sebi dozvoljava to da Velimira Ilica koji nema nikakvu strucnost imenuje za profesora na tom fakultetu, a da Ministarstvo uopste ne reaguje", naglasio je profesor Rajic.

Komentarisuci tvrdnje profesora Rajica da je reforma prepustena fakultetima, kao i kadrovsku strukturu na fakultetima pomocnik ministra za prosvetu Tinde Cerovic - Kovac kaze da to jeste jedna ozbiljna dilema i objasnjava: "U toj dilemi nema nekog elegantnog izlaza. Postoji jedna alternativa, a to je da se autonomija Univerziteta postuje, i da se u Univerzitetu stvore takvi okviri koji omogucavaju njegov razvoj u pravcu u kom on to zeli. Druga opcija je da se to sve sa drzavnim aparatom resava. Nasa opcija je bila ta prva opcija, opcija autonomije Univerziteta."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.