SRPSKI OPERATIVCI otkrili ORUŽJE ALBANSKIH TERORISTA! Spremali napad na NAŠU VOJNU BAZU?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2019, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI OPERATIVCI otkrili ORUŽJE ALBANSKIH TERORISTA! Spremali napad na NAŠU VOJNU BAZU?

U kući u selu Depce kod Preševa otkriveno zakopano naoružanje terorista OVPMB.

Skriveno oružje, za koje se veruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namenjeno za nove napade, pronađeno je zakopano u jednom podrumu na području opštine Preševo.

Prema postojećim saznanjima, "štek" je otkriven u selu Depce, gde se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbije nalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani komandant Redža.

Pronađene su dve automatske puške - američki "tompson" i sovjetski PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dve ručne bombe kineske proizvodnje, koje su poslate na veštačenje. Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti. Sve to bilo je zakopano na dubini od šezdesetak centimetara u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgoreo u požaru.

Pažnju naših operativaca privukla je činjenica da se ova kuća nalazi u blizini vojne baze "Pečeno brdo" i da pripadnici Vojske Srbije u ovoj oblasti redovno patroliraju, pa se sumnja da je postojala namera da naši vojnici budu meta napada. Takođe, u blizini je i administrativna linija, što omogućava da se, u kratkom vremenskom periodu, eventualni teroristi prebace sa KiM na područje sela Depce i obrnuto. Put koji se nalazi uz ovu kuću inače intenzivno koriste krijumčari koji akciznu i drugu robu švercuju između KiM i područja Preševa.

Pretpostavlja se da je otkriveno oružje deo naoružanja pripadnika OVPMB koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001. godine.

Najviše borbi tada se vodilo upravo u okolini Preševa.

Pobuna je ugušena 2001. godine, kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbednosti i razoružale teroriste.

Nakon što je pobuna ugušena, manji deo oružja koje su koristili teroristi predat je državnim organima, dok je ostatak arsenala prebačen na Kosovo i Metohiju ili je sakriven na jugu centralne Srbije, najčešće na teško pristupačnim mestima u blizini administrativne linije.

Redžep Aliju, jedan od komandanata OVPMB u Preševu, poznat je kao deo Gnjilanske grupe OVK kojoj se na teret stavlja najmanje 80 ubistava civila, ali i otmice, silovanja, mučenje i zlostavljanje. Zločini za koje su bili optuženi pred srpskim pravosuđem počinjeni su u drugoj polovini 1999. godine, posle okončanja sukoba na KiM. Žrtve su im uglavnom bili Srbi, ali i "nelojalni" Albanci i Romi. Alijuu se za ove zločine sudilo u odsustvu, ali je u njegovom slučaju presuda bila oslobađajuća.

Vlasnik napuštenog objekta u kojem je oružje bilo sakriveno sa porodicom živi i radi u Francuskoj.

Prema saznanjima srpskih operativaca, on ima i kuću u Gnjilanu, u kojoj živi jedan od njegovih sinova, ali u rodno Depce, gde se nalazi sporna kuća, niko od njih ne dolazi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.