SRPSKI NEW DEAL! Novi Vučićev plan koji će osnažiti Srbiju i obezbediti sigurnu budućnost naših građana

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2023, 23:05

SRPSKI NEW DEAL! Novi Vučićev plan koji će osnažiti Srbiju i obezbediti sigurnu budućnost naših građana

Projekti koje je najavio predsednik na konferenciji slobodno se mogu nazvati "srpskim New dealom" jer su značajni za svakog pojedinca u našoj zemlji. Velika ulaganja u razvojne projekte doprineće svim delovima naše zemlje.

Pored ulaganja u puteve, autoputeve, bolnice i škole, ambiciozni plan predsednika do 2027. doprineće daljem razvoju ekonomije. Podići našu zemlju na viši nivo, i Srbija će se i u teškim okolnostima koje su zahvatile ceo svet, prvo zbog epidemije korone, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a potom i rata u Ukrajini, investicijama i ulaganjem izboriti za stabilnu poziciju u regionu, Evropi, ali i svetu.

Progresivne ideje predsednika Vučića doprineće dodatnom smanjenju nezaposlenosti, povećanju standarda građana Srbije, kako mlađe, tako i starije populacije. Po najavi predsednika ove investicije neće zaustaviti rast plata i penzija već pored toga obezbediti još sigurniju budućnost naših građana.

Američki "New deal" poznat i kao Novo poslovanje ili Dogovor o novom poslovanju, bio je američki nacionalni program predsednika Frenklina Ruzvelta sprovođen u periodu od 1933. do 1938. godine. Cilj je bilo donošenje ekonomskog olakšanja zbog teških posledica Velike depresije, globalnog ekonomskog kraha. Program je podrazumevao izvođenje javnih radova o trošku države, davanje povoljnih kredita farmerima i bankarima, kao i državnu kontrolu privrede — naročito kontrolu cena.

Ruzvelt uvodi niz privrednih i socijalnih mera za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti te za stvaranje efikasne socijalne mreže. Ustanova za poticaj rada  postala je najvažnija institucija koja je nudila posao umesto socijalne pomoći. Grade se škole, javne ustanove, kina, muzeji, pozorišta... U sklopu tri federalna projekta za pozorišta, umetnost i pisanje, zapošljavaju se mnogi pisci, slikari, glumci i muzičari.

- Imamo neverovatne planove, a u njihovo izvršenje moramo da krenemo koliko sutra. Želim građanima da predstavim pozitivne stvari i kažem dobre vesti u ovim teškim vremenima, kako bi znali da se rast Srbije užurbano nastavlja.

Ovim rečima predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na konferenciji za novinare važne projekte koji će promeniti lice Srbije, poboljšati ekonomski ali i kulturni život ne samo građana prestonice već i cele Srbije.

Kako je najavio sam predsednik svi planovi na izgradnji biće gotovi od decembra 2026. godine a sve u susret 2027. godini kada će Srbija biti domaćin EKSPO 2027.

- Beograd nećete moći da prepoznate, biće jedan od najlepših gradova na svetu, ne samo u Evropi. Ovo će značiti ogroman skok za ekonomiju naše zemlje i doprineće snažnom rastu i zato je za nas važno da se borimo i radimo što više, svi zajedno, da budemo ujedinjeni i da predstavimo našu Srbiju na najbolji način i uveren sam da ćemo u tome uspeti - najavio je predsednik.

Da će Srbija doživeti transformaciju i da će građani imati čime da se ponose govore ambiciozni planovi koje je predstavio predsednik.

- Na području od 212 hektara biće izgrađen Nacionalni stadion, komercijalni sadržaj, stambene jedinice od 1.500 stanova koji će posle Ekspa biti date na tender kupcima, objekti budućeg Sajma i Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. U okviru Sajamskog prostora gde će sve države sveta imati priliku da se predstave, Srbija će imati paviljon koji će konstruisati domaće arhitekte na poziv predsednika Vučića, a gde će na najbolji nalji način biti predstavljena naša zemlja.

- U okviru kompleksa vezanog za Ekspo 2027. vezana je i linijska infrastruktura koja će obuhvatiti 8 kilometara gradskih bulevara, nivelisanu petlju odnosno nadvožnjak, planirani gasovod sa mernom regulacionom stanicom i za Nacionalni stadion i za sve ostale objekte. To su toplovod i hladovod. Hladovod predstavlja novi sistem za hlađenje i do sada u Srbiji nije primenjivan. Takođe biće i urađena Glavna merna regulaciona stanica. Takođe, biće izgrađena i železnica u okviru tog kompleksa.

- Lokacija Starog Sajma dobiće novi izgled. Veliku halu Republika Srbija zadržava tj. biće u vlasništvu države od 100 odsto. Na tom prostoru biće napravljen veliki točak koji imaju svi veliki gradovi koji će promeniti izgled tog dela grada i na reci Savi izgledati fantastično. Zone za investicije obuhvatiće 37,68 odsto, a javne površine 62,32 odsto. Kako je najavio predsednik za Halu 1 će građani biti pozvani da daju predloge, te će se naknadno odlučiti šta će biti urađeno sa njom.

- Nacionalni fudbalski stadion imaće 52.000 sedišta i biće urađen po UEFA standardima. Arhitekta koji radi je Mark Fenvik. Stadion će biti gotov do jeseni 2026. godine.

- Elektrodistribucija će morati da uradi trafostanice 135 i 110 za Nacionalni stadion. Elektrompreže Srbije uradiće napojni dalekovod od 110 kv do TS Surčin i dva puta po 110 podzemnih dalekovoda od TS Surčin do TS Nacionalni stadion. Gradske elektrane izgradiće toplotni izvor od 16,1 Mwt, hladovod i postrojenja za proizvodnju električne energije. Direkcija za građevinsko zemljište i izgrdanju Beograda uradiće 11 kilometara dugačak vodovod i potez fekalne kanalizacije sa pripadajućim crpnim stanicama i saobraćajnicama. JP Srbija Gas 200 metara distributivnog gasovoda 50 bara.

- JP Železnice će izgraditi 18 kilometara dvokolosečne, elektrificirane pruge Zemunsko polje-Aerodrom Nikola Tesla-Nacionalni stadion. Vozom će se spojiti centar Beograda sa Obrenovcem, Jakovom, Surčinom, Batajnicom, Kamendinom, zemun Poljem, Altinom, Tošinim bunarom, Novim Beogradom. Voz će ići brzinom 120 kilometara na sat.

- Na ponos svim građanima Srbije, za samo dva meseca biće gotova železnička stanica Prokop.

- Beogradska autobuska stanica biće završena do 2025. godine.

-  Biće izgrađen novi, veličanstven most na Savi koji će biti nečujan. Stari most će imati upotrebnu vrednost i ideja je da spoji kraj Novog Beograda sa početkom Zemuna sa Velikim Ratnim ostrvom i biće prava atrakcija za Beograd.

- Železnička stanica Novi Beograd će biti urađena za samo dve godine.

- Rekonstruisaće se stari Železniki most koji će postati novi Pešački most. Predviđeno je da tu budu i restorani i biće prostor namenjan najviše za mlađu populaciju.

- Biće rekonstruisan Vodotoranj.

- Biće rekonstruisana stara železnička stanica i na tom mestu nalaziće se Korunovićeva zgrada pošte. Vratiće se stara Korunovićeva fasada.

- Beogradski metro uskoro kreću radovi na svakom koraku, a pre kraja 2028. godine biće otvorena prva linija metroa.

- Biće urađen rečni taksi u Beogradu.

- 02. septembra se otvara pristan u Zemunu, nedaleko od zgrade Kapetanije. Tu će prvi put u istoriji pristati jedan veliki kruzer.

- Napravljeno je 12 stanica na Dunavu. Sve od Sombora, Apatina, Odžaka, Bača, palanke, Novog Sada, Smedereva pa sve do Prahova. Sve će to biti uređeno u naredne dve godine, a prema najavi predsednika VUčića radi se o velikim investicijama u vrednosti od preko 100 miliona evra.

Gradi se muzejska četvrt ili četvrt kulture

Kod muzeja Savremene umetnosti na ušću gradi se prvi Prirodnjački muzej.

Gradi se koncertna dvorana, odnosno zgrada Filharmonije.

Kod hotela "Jugoslavija" gradi se veliki akvarijum.

100 plus fasada u 28 gradova.

da sva vozila u okviru ekspa budu električna vozila bez vozača

izgradnja i proširivanje Biokampusa koji će obezbediti posao za 5000 naučnika

izgradnja naučno-tehnoloških parkova

izgradnja naučnog distrikta

razvoj veštačke inteligencije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

EVO KAKO ĆE IZGLEDATI BEOGRAD 2027! Srbija će doživeti potpunu transformaciju, građani će imati čime da se ponose

Izvor: Pančevac-online.com, 09.Avg.2023, 13:51

Na jučerašnjoj konferenciji predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je planove vezane za velika ulaganja u razvojne projekte koji će doprineti svim delovima naše zemlje, posebno prestonice Srbije. Imajući u vidu da će naša zemlja biti domaćin Ekspa 2027, predsednik Srbije Aleksandar Vučić...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.