SRPSKI LINGVISTA OTKRIO KAKO NAJLAKŠE MOŽEMO DA SE ZARAZIMO: Od ovoga preti najveća opasnost

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2020, 21:24

SRPSKI LINGVISTA OTKRIO KAKO NAJLAKŠE MOŽEMO DA SE ZARAZIMO: Od ovoga preti najveća opasnost

U ispitivanju je analizirano čak 26 zemalja različite govorne strukture

Istraživači iz Moskve, u svojoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu Medical Hypotheses, pokazali su da jezik kojim govorimo određuje da li smo u većem riziku da obolimo od COVID-19. Ukoliko u našem govornom podneblju koristimo više aspirovanih suglasnika, onda možemo lakše da se zarazimo.

U engleskom jeziku izgovaranje glasa P često stvara snop vazduha. Istraživači kažu kako jezici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa takvim glasovima mogu da povećaju prenos koronavirusa.

Ova studija pokazuje zašto je u pojedinim zemljama stopa prenošenja virusa veća nego kod drugih.

- Aspirovani suglasnici zabrinjavaju jer zbog njih ljudi mogu da izbace više kapljica u vazduh u poređenju sa drugim glasovima - navodi autor studije Georgi Georgiu.

, koji su imale više od 1.000 zaraženih do 23. marta. Iz studije su izuzete Italija zbog veliko broja zaraženih, Japan zbog malog boja obolelih po glavi stanovnika, ali i Švajcarske jer obuhvata tri jezika izražavanja.

Istraživači su otkrili da su zemlje u kojima glavni govorni jezik sadrži aspirovan suglasnike imale 20 odsto veću stopu zaraze u poređenju sa zemljama u kojima aspiržovani suglasnici nisu deo dominantnog jezika. Ipak, kažu da razlika u procentima zaraze nije bila statistički značajna i da bi mogla da se pripiše i drugim varijablama.

Autor studije kaže da su to zemlje u kojima su službeni jezici engleski, nemački, norveški, mandarinski, kineski, korejski i japanski.

Španski, portugalski, italijanski i francuski nemaju aspirovane suglasnike.

U engleskom jeziku to su suglasnici P, T i K, ali ni oni u svakoj reči ne zvuče isto pa se ne izbacuje jednaka količina kapljica svaki put.

Međutim, kritičari studije naglašavaju da se pridržavanjem mera nošenja maske i distanciranja može preduprediti ovaj problem, te se rezultati studije ne mogu globalno primeniti.

Na sreću, u srpskom jeziku na postoje aspirovani suglasnici, odnosno oni prilikom čijeg izgovora se izbacuje "problematična" količina vazduha.

- Srbi nemaju u podeli aspirovane suglasnike, kao što to imaju Englezi sa svojim "The", odnosno prskavim T. Ipak, postoje neki suglasnici koji su blizu korišćenja te količine vazduha pri izgovoru. To su B i P - kaže naš lingvista Vlado Đukanović i dodaje da smatra da je ova studija na nivou hipoteze.

Objašnjava kako je količina vazduha koja se koristi pri izgovoru glasova uslovljena pre govornim apratom nego strukturom glasova.

- Ono što je posebno važno naglasiti je da kapljice koje se izuste pri pravilnom izgovaranju slova B i P ne mogu leteti do jedan i po metar, ali ukoliko nepravilno izgovarate na primer Š, onda možete ispustiti kapljicu ka sagovorniku - jasan je Đukanović.

Naš lingvista smatra da je gotovo ne moguće odrediti koji jezik je "zarazniji" i da ima previše drugih faktora koji se ne mogu isključiti pri analizi.

Ono što se da zaključiti je da, ako znamo da srpski jezik svakako ne sadrži aspirovane suglasnike, onda ne moramo da brinemo da smo u većem riziku od zaražavanja pri korišćenju glasova u izgovoru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.