SRPSKI LEKARI NAPRAVILI NESVAKIDAŠNJI PODVIG: Na institutu Dedinje operisane četiri rascepljene aorte

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2020, 18:02

SRPSKI LEKARI NAPRAVILI NESVAKIDAŠNJI PODVIG: Na institutu "Dedinje" operisane četiri rascepljene aorte

Sa disekcijom aorte do 20 odsto pacijenata preživi sedam dana, a svega pet odsto mogu da prežive mesec dana

Lekari i medicinsko osoblje Instituta "Dedinje" su u jednom danu operisali četiri teška slučaja rascepljene aorte, što je jedno od najtežih i najrizičnijih kardiohirurških operativnih zahvata, i zbrinuli sedmoro pacijenata sa akutnim infarktom srca.

U saopštenju te zdravstvene ustanove piše da se i ranije dešavalo da tokom 24 sata prime i operišu više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bolesnika sa hitnom kardiohirurškom dijagnozom, ali da se prvi put desilo da u jednom danu imaju četiri teška slučaja rascepljene aorte.

Akutna disekcija grudne aorte je naglo raslojavanje zida aorte koje se kod nekih bolesnika, zbog pucanja tog zida, završava naglom smrću zbog čega mu je nemoguće pomoći.

Kod pacijenata kod kojih aorta nije pukla, već je tek počelo raslojavanje zida, hitnom hirurškom intervencijom moguće je spasiti život, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, sa disekcijom aorte do 20 odsto pacijenata preživi sedam dana, a svega pet odsto mogu da prežive mesec dana zbog čega se ti bolesnici moraju odmah operisati.

- Ovakve bolesnike mogu uspešno zbrinuti samo vrhunske zdravstvene ustanove sa uigranim i iskusnim timovima, a četiri bolesnika koji su u roku od šest sati stigli na Institut "Dedinje", zbrinuti su na najbolji mogući način, uključujući njihov hitan prijem, neophodnu dijagnostiku i uspešnu hiruršku intervenciju - piše u saopštenju.

Navodi se da su hiruršku intervenciju juče, 29. maja, u dve operacione sale istovremeno uradila dva hirurška i dva anesteziološka tima, te da su od 16 sati popodne do 2 sata narednog jutra, sva četiri bolesnika bila operisana i smeštena na intezivnu negu.

Osim četiri operacije disekcije aorte, u istom danu Institut "Dedinje" je zbrinuo i sedam akutnih infarkta miokarda.

U saopštenju se navodi da je ta zdravstvena ustanova bila jedina u Beogradu koja je tokom epidemije korona virusa zbrinjavala akutne infarkte miokarda preko takozvane STEMI- mreže, te da je tokom epidemije zbrinuto oko 300 srčanih infarkta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.