SRPSKI EPIDEMIOLOZI U PRIPRAVNOSTI! Batut izdao hitno uputstvo o MAJMUNSKIM BOGINJAMA, ovo su prvi simptomi

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2022, 18:06

SRPSKI EPIDEMIOLOZI U PRIPRAVNOSTI! Batut izdao hitno uputstvo o MAJMUNSKIM BOGINJAMA, ovo su prvi simptomi

Batut je juče objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginje, koje će do kraja dana biti prosleđene zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, izjavila je danas direktorka tog instituta Verica Jovanović dodajući da su epidemiolozi i lekari opšte prakse već pripravni.

Dr Jovanović je kazala da u ovom trenutku nema mesta panici jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rizik i opasnost za populaciono širenje nizak.

Navodi da samo osobe koje posumnjaju treba da se testiraju i ako se utvrdi bolest izoluju, što se radi u bolnici.

Najznačajnije kartakteristike majmunskih boginja, kako je ispričala dr Jovanović su povećana temperatura, malaksalost, osip na licu, pa na dlanovima, može da se pojavi i na preponama, ali i oticanje limfnih žlezda na vratu, pazuhu i preponama.

- Rizik je nizak, ne očekujemo da će porasti - kaže dr Jovanović.

Komentraišući dosadašnje podatke da su majmunske boginje zabeležene kod muškaraca između 25 i 45 godina, dr Jovanović kaže da ova bolest ne poznaje razlike u polu i da će dalja istraživanja utvrditi zašto se u ovom trenutku mahom zaražavaju muškarci jer se svaki od tih slučajeva istražuje.

Na pitanje da li je potrebna opšta vakcinacija populacije, dr Jovanović ponavlja da je rizik od prenosa i zaražavanja u populaciji u ovom trenuku nizak i naglašava da u ovom trenutku nema potrebe razgovarati na tu temu i nema ni pretpostavke da će biti vakcine na populacionom nivou.

- Ne postoji vakcina koja je razmatrana za opštu upotrebu, u ovom trenutku nema potrebe za vakcinaciju populacije - ističe dr Jovanović i dodaje da kada se govori o riziku obolevanja i prenosa majmunskih boginja, govori se o populacionim grupama koje su najviše izložene - medicinski radnici, osobe koje rade sa životinjama jer se radi o zonozi, bolesti koja prvenstveno napada životinje.

Batut je juče objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i prevencija, u kojima je naveo da je antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja licenciran za lečenje majmunskih boginja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.