Izvor: B92, 11.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SRPSKI EKSPERTI U KOSOVSKOJ VLADI ZADUZENI ZA MANJINE"

Brisel -- Sef UNMIK Mihael Stajner je izjavio da ce uciniti sve da sto vise eksperata srpske nacionalnosti bude u resorima kosovske vlade koji su od sustinskog znacaja za manjinske zajednice. "Oni ce dobiti Ministarstvo poljoprivrede koje im je zagarantovano Ustavnim okvirom i svog ministra ako mi kazu njegovo ime. Isto tako cu uciniti sve da sto vise eksperata srpske nacionalnosti bude u resorima koji su od sustinskog znacaja za manjinske zajednice", rekao je Stajner za BBC na srpskom jeziku. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On je rekao da ce mu prioriteti biti da ocisti Kosovo od ilegalnog oruzja, ali i ponovio da zali sto koalicija "Povratak" nije aktivnijim ucescem u pregovorima o formiranju Vlade obezbedila sebi vise od jednog ministarskog mesta.

NATO i UNMIK ce se "snazno i odlucno" boriti protiv organizovanog kriminala, jer je to jedan od glavnih problema u stvaranju "multietnickog, demokratskog... i civilno samoodrzivog drustva" na Kosovu, izjavili su u ponedeljak u Briselu generalni sekretar NATO Dzordz Robertson i sef UNMIK-a Mihael Stajner. Robertson je potvrdio informacije da NATO razmatra izvesno smanjivanje broja snaga Sfora i Kfora, ali je istakao da "ni na koji nacin nece biti umanjena resenost NATO da i dalje stvara bezbedne uslove" na Balkanu. Stajner je novinarima rekao da smanjenje trupa Kfora "ne bi bilo nikakav problem, ako bi se obavilo postepeno". Robertson i Stajner su podvukli da organizovani kriminal i nasilje predstavljaju glavnu prepreku za povratak na "normalan zivot". Oni su naglasili da u suzbijanju tog zla moraju u velikoj meri ucestvovati i odgovornost preuzeti i nove ustanove prelazne samouprave Kosova - predsednik, premijer i vlada. Po recima Stajnera, veoma je "ohrabrujuca vrlo snazna" saradnja NATO i UNMIK, ciji bi rezultati morali da se ispolje i u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i kroz Podrsku novouspostavljenoj prelaznoj lokalnoj samoupravi na Kosovu. Zamoljen da se osvrne na tvrdnju Medjunarodne krizne grupe da je na Kosovu "prisutno obavestajno delovanje jugoslovenske strane", Stajner je uzvratio da nece biti dopusteni nikakvi "dvojaki standardi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.