SRPSKA ĆE OD INCKA ZATRAŽITI DA POLOŽI RAČUNE

Izvor: Kurir, 13.Maj.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA ĆE OD INCKA ZATRAŽITI DA POLOŽI RAČUNE

BANJALUKA - Dejton i Ustav BiH daju nam pravo da od visokog predstavnika u BiH zatražimo da nam podnese izveštaj o svom radu, što ćemo i učiniti. Tražićemo i da nam da analizu svog govora u Savetu bezbednosti UN i da nam tačno kaže gde smo to narušili Dejton, rekao je za "Glasu Srpske" ministar pravde RS Džerard Selman.

- U Vladi RS smatramo da Incko nije dobio podršku. Očigledno je da ga podržavaju pojedine zemlje, ali on je svoj izveštaj podnosio Savetu bezbednosti UN, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji se nije izjašnjavao o njemu, što govori da od tog organa ni nema podršku. Činjenica je da SAD, Velika Britanija i Nemačka prihvataju Inckov rad, ali je isto tako činjenica da je reč o zemljama koje su direktno u vezi sa reformom pravosuđa i treba da prihvate činjenicu da njihove ulazne informacije ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Mislim da će to shvatiti na vreme i da se tek sad radi analiza Inckovog izveštaja, jer je posle njega otišlo i pismo predsednika RS. Posle, kada su uvideli da predsednikov izveštaj odražava stvarno stanje na terenu, onda su potrčali da što pre i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović dostavi svoje pismo, što je u diplomatiji neprimereno - rekao je Selman.

On je naveo da je činjenica da se vrši ogroman pritisak na RS i njene institucije, ali smatra da nijednom radnjom nijedan organ Srpske nije povredio Dejton.

- Uporno tražimo da nam neko kaže gde smo mi to pogrešili. Opšta je priča da se narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, što nije tačno. RS zna da se nalazi u BiH, RS zna šta je to Ustav BiH i zna da je deo BiH. Ali i BiH, kao država, treba da zna da postoje dve teritorije u okviru njene međunarodno priznate granice i da je ta jedna teritorija RS u punom kapacitetu, sa svim nadležnostima. Očigledno da nekome smeta jedinstvena politika koja se vodi u RS i da u njoj nema poroznosti da se preko noći prenose ili daju određene nadležnosti na nivo BiH. Dejton i Ustav BiH daje nam pravo da od visokog predstavnika zatražimo da podnese izveštaj o svom radu, što ćemo i učiniti. Tražićemo i da nam da analizu svog govora u Savetu bezbednosti UN i da nam tačno kaže gde smo to narušili Dejton.

Realnost BiH su dva, možda i tri entiteta i zašto o tome ne razgovarati. Možda je realnost da se razgovara i o vraćanju prenesenih nadležnosti na RS - rekao je Selman.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.