SRPKINJA PRALA PARE ZA MAFIJU Italijanska policija uz šefa Ndrangete uhapsila i Aleksandru Dobričanović (34)

Izvor: Blic, 16.Feb.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPKINJA PRALA PARE ZA MAFIJU Italijanska policija uz šefa "Ndrangete" uhapsila i Aleksandru Dobričanović (34)

Srpkinja Aleksandra Dobričanović (34) uhapšena je u ponedeljak u masovnoj akciji italijanske policije pod optužbom da je učestvovala u pranju novca za ozloglašenu mafijašku organizaciju "Ndrangetu".

Kako pišu italijanski mediji, akcija "Valpolićela", u kojoj su, osim Aleksandre, uhapšene još dve osobe, rezultirala je sa još 36 krivičnih prijava i pretresom 14 objekata (mahom vila šefova organizacije) u sedam italijanskih gradova: Veneciji, Veroni, Vićenci, Kremoni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ređo Emiliji, Bolonji i Katancaru.

Akciju je vodila italijanska Direkcija za istrage protiv mafije.

Trojka je uhapšena zbog optužbi za kriminalno udruživanje, iznudu, pljačku i proneveru, za koju će i Aleksandra biti gonjena. Ona je konkretno osumnjičena za izdavanje lažnih faktura kojima su se preko građevinskih firmi pravdali troškovi za nelegalne radnje "Ndrangete".

U akciji je zaplenjeno i oružje, kao i veća količina novca. Dobričanovićevoj je nakon hapšenja određen kućni pritvor jer je majka dvoje dece mlađe od šest godina.

Optužnica tereti sve uhapšene i prijavljene da su učestvovali u masovnom pranju novca zarađenog od kriminalnih poslova, i to preko poslovanja najmanje pet građevinskih firmi smeštenih u Veroni.

Oni preduzimači koji nisu dobrovoljno želeli da učestvuju u pranju prljavog novca bili su zastrašivani, rekao je, između ostalog, postupajući tužilac. Prema njegovim rečima, istraga protiv uhapšenih trajala je više meseci.

Osim Aleksandre Dobričanović, u akciji su uhapšeni i Karlo Skarilja (24), a krivična prijava upućena je i jednoj od vodećih figura "Ndragnete" na severu Italije Frančesku Fronteri (42), sa kojim je, po pisanju tamošnjih medija, Aleksandra bila u emotivnoj vezi.

Frontera je, inače, osuđen u aprilu prošle godine u Bolonji na osam godina i 10 meseci zatvora.

Prethodno je uhapšen u policijskoj akciji "Emilija", čiji je epilog jedna od najvećih presuda pripadnicima organizovanog kriminala u Italiji: 58 osoba, među kojima su bili i političari, osuđeno je na ukupno 305 godina zatvora.

"Emilija" praktično i dalje traje, a saznanja koja su isplivala u akciji i tokom suđenja posredno su sada dovela i do Aleksandrinog hapšenja.

Godišnje obrnu 44 milijarde evra

Kada se govori o italijanskoj mafiji, prva asocijacija većini je sicilijanska "Koza nostra". Međutim, upućeni kažu da je realnost drugačija: kalabrijska "Ndrangeta" je ta koja poslednjih decenija prednjači na kriminalnoj sceni ne samo Italije već i Evrope. Nazvana po arhaičnoj reči koja označava "časno društvo", "Ndrangeta" broji oko 150 klanova sa 5.500 članova. Njena osnovna delatnost bila je i ostala trgovina narkoticima, ali sa jačanjem organizacije njeni šefovi novac sve više koriste za upliv u politiku i naročito u lokalne biznise - poput pomenutog građevinskog posla. Italijanski istražni organi ocenjuju da je "Ndrangeta" odavno nadmašila "Koza nostru" i po novcu koji obrću i po brutalnosti kojom sprovode svoje ciljeve. "Ndrangeta" praktično drži monopol nad čitavim tržištem kokaina u Evropi, a procenjuje se da godišnje obrne oko 44 miljarde evra.

Preživela brodolom "Kosta Konkordije"

Zanimljivost predstavlja činjenica da je Aleksandra Dobričanović bila jedna od 5.000 putnika na kruzeru "Kosta Konkordija", koji je 13. januara 2012. doživeo brodolom kada je udario u greben i nasukao se na ostrvo Điljo u Tirenskom moru, kada su poginule 32 osobe. Aleksandrino ime nalazi se na zvaničnom dokumentu sudije za prethodni postupak na kom su popisani svi putnici koji su se u noći nesreće nalazili na brodu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

HAPŠENJE U ITALIJI: Srpkinja prala pare za mafiju

Izvor: Kurir, 17.Feb.2017, 02:28

...Italijanska policija je pre nekoliko dana u više gradova sprovela akciju u kojoj su uhapšene tri osobe, a potom je podignuto još 36 krivičnih prijava i pretreseno je 14 objekata u oblastima Veneto, Emilija Romanja i Lombardija..- Aleksandra Dobričanović (34) i Karlo Skarilja (24) uhapšeni su,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.