Izvor: B92, 26.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRJ PRIMLJENA U PAKT ZA STABILNOST JUGOISTOCNE EVROPE

SR Jugoslavija je u cetvrtak u Bukurestu, kao punopravni clan, zvanicno primljena u Pakt za stabilnost jugoistocne Evrope. Uvodni govor na prepodnevnom zasedanju Regionalnog okruglog stola, odrzao je koordinator Pakta Bodo Hombah. On je predlozio da SRJ bude primljena u clanstvo, sa cime su se formalno slozili svi ucesnici skupa. Nakon toga, Hombah je jugoslovenskoj delegaciji urucio kljuc koji simbolizuje clanstvo u Paktu. Jugoslovenska delegacija urucila je Hombahu specijalno pismo predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SR Jugoslavije Vojislava Kostunice u kome se istice da promene koje su se desile u Jugoslaviji pokazuju spremnost njenog naroda da krene putem demokratije, mirne transformacije politickih institucija i zauzme svoje mesto u porodici evropskih naroda kojoj i pripada. Kostunica je naveo da je cilj Jugoslavije da pokaze da ulazak u Pakt oznacava i "pocetak nove faze u odnosima sa svetom" i "nase puno ucesce u regionalnom razvoju kao prosperitetnog, stabilnog i mirnog dela integrisane Evrope". Predsednik SRJ je u pismu istakao da je jugoslovenska politika "privrzena" miru, demokratiji, postovanju ljudskih prava i ekonomskom razvoju sa pogledom usmerenim na postizanje trajnog mira, prosperiteta i stabilnosti u citavom regionu istocne Evrope. U pismu se navodi da SRJ aktivnim ucescem u Paktu potvrduje svoju privrzenost Povelji UN, Helsinskom dokumentu i principima i normama OEBS-a i da se SRJ zalaze za uspostavljanje dobrosudedskih odnao kroz bilateralne i multilateralne ugovore na bazi Pakta, ali uz postovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta clanica. Kostunica je naveo da posebnu paznju treba posvetiti punom sprovodjenju i postovanju Dejtonsko-pariskog okvirnog ugovora za BiH i Rezoluciji 1244 o Kosovu za koje SRJ smatra da su kljucni za uspesno postizanje dugorocnih ciljeva Pakta.

Specijalni izaslanik jugoslovenskog predsednika na regionalnom sastanku Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope Goran Svilanovic izjavio je da prijem SRJ u punopravno clanstvo Pakta "otvara mnoga vrata" kada su u pitanju susedi, Balkan i dalja integracija u evropske strukture. "Sastanak je bio veoma plodonosan. Culi smo puno toplih reci od nasih suseda, pre svega, i od ostalih iz Evrope i regiona", rekao je Svilanovic agenciji Beta. Svilanovic je rekao da bi dani koji dolaze trebalo da budu "konkretniji" kada je u pitanju pomoc Jugoslaviji. Dodao je da su za SRJ, u okviru Pakta za stabilnost, od kljucnog znacaja projekti koji se odnose na pitanja povratka izbeglica, ciscenja plovnih puteva kao i stabilizacije energetske situacije i unapredjenja zeleznica i puteva. "Pakt za stabilnost je okvir u kojem je moguce ostvarivati te ciljeve i veoma smo ohrabreni", rekao je Svilanovic. Komentarisuci cinjenicu da su na skupu u Bukurestu pristune delegacija savezne drzave i delegacija Crne Gore, Svilanovic je rekao da je to "tema o kojoj treba razgovarati u samoj Jugoslaviji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.