Izvor: B92, 16.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRJ PONOVO USPOSTAVLJA DIPLOMATSKE ODNOSE SA ZAPADOM

Jugoslavija je u cetvrtak ponovo uspostavila diplomatske odnose sa Francuskom, Velikom Britanijom, Nemackom i SAD. Kako prenosi Radio B92, posle sednice Savezne vlade na kojoj je odluka doneta, premijer Zoran Zizic, rekao je da se savezna vlada za ovu odluku rukovodila potrebom da ima kontakte sa zemljama koje se zalazu za za sto skoriji povratak Jugoslavije u medjunarodne tokove.

"U ovom trenutku , kada smo odlucili da ponovo uspostavimo diplomatske odnose sa dominantnim drzavama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savremenog sveta, nisu neophodne analize onoga sto je bilo u proslosti, a pogotovo dogadjaja koji su doveli do prekida diplomatskih odnosa sa ovim zemljama. Izrazavamo zelju i spremnost da nase staro prijateljstvo, ratno saveznistvo, stari diplomatski odnosi sa Francuskom, Velikom Britanijom i SAD, uz obostranu korist i objektivnost u sagledavanju i ocenjivanju tragicnih dogadjaja iz nase neposredne proslosti, obnovimo i trajno ucvrstimo. Ova nasa zelja i spremnost, odnosi se i na SR Nemacku koja je za nasu zemlju kljucni politicki i ekonomski partner u Evropi", rekao je Zizic.

Jugoslovenski Ministar spoljnih poslova Goran Svilanovic rekao je da Savezna vlada u cetvrtak nije odlucivala ko ce od ambasadora predstavljati Jugoslaviju u ove cetiri zemlje. Nasuprot tome, Svilanovic je rekao da je poznato ko ce biti ambasadori tih zemalja u Jugoslaviji, ali ih nije imenovao.

"Znam imena ambasadora iz ove 4 zemlje, sa njima sam u diplomatskim kontaktima koje smo do sad imali da bismo dosli do tacke da to i saopstimo, ali ce razgovori u vladi biti nastavljeni tokom narednih nekoliko nedelja da bismo dosli do odluke ko ce biti ambasadori SRJ u svakoj od ovih zemlja. U ovom trenutku ne mogu da saopstim imena jer takva odluka nije doneta, to je nesto o cemu se razgovara", rekao je Svilanovic. On je za prvu narednu sednicu Savezne vlade najavio odluku o uspostavljanju odnosa sa Slovenijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.