SREĆNA HANUKA! Danas počinje jevrejski praznik slobode i svetlosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Dec.2016, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SREĆNA HANUKA! Danas počinje jevrejski praznik slobode i svetlosti

Jevreji od danas posle zalaska Sunca počinju osmodnevnu proslavu Hanuke, praznika slobode i svetlosti

. Hanuka se slavi u znak sećanja na trogodišnji oslobodilački rat i oslobođenje Jerusalima 165. godine pre nove ere, kada je "ponovo upaljeno kandilo, a idoli izbačeni iz Hrama". U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova - vojskovođe zvanog Makabi (Čekić) - nad Asircima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

Foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Profimedia

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija), koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Učenje kaže da je posle razaranja jerusalimskog Hrama u njemu nađeno ulje za svećnjak - menoru, koje je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje je u kandilima gorelo punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

Foto: Profimedia

U dane Hanuke pevaju se ode jerusalimskom Hramu, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima. U Izraelu se sveće pale na svim trgovima i pred Gradskom kućom.

U Beogradu će jevrejski centar "Habad Srbija" u ponedeljak, 26. decembra, od 18.30, trećeg dana Hanuke, organizovati proslavu tog praznika u ulici Kneza Miloša 61, ispred zgrade samog centra. Na taj način po prvi put u Srbiji i Beogradu, Hanuka će biti proslavljena kao i u svim velikim gradovima sveta, u jednoj od centralnih gradskih ulica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.