SRBIN NAPRAVIO REVOLUCIJU U SAD: Fotografijom otkriva kancer u ranoj fazi!

Izvor: Kurir, 17.Nov.2014, 02:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN NAPRAVIO REVOLUCIJU U SAD: Fotografijom otkriva kancer u ranoj fazi!

Aleksandar Tomić, profesor fizike na Mašinskom fakultetu, izumeo softver kojim se utvrđuje postojanje tumora čak i veličine vrha čiode

BEOGRAD - Da Srbija ima naučnike sposobne da stvore što niko drugi ne može najbolje pokazuje primer profesora fizike s Mašinskog fakulteta u Beogradu Aleksandra Tomića.

On je izumeo softver pomoću kojeg se preko digitalne fotografije pacijenta može otkriti začetak tumora veličine vrha čiode. Ipak, ovaj izum, koji predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << revoluciju u prevenciji karcinoma, nije vlasništvo Srbije već američke kompanije „Maj skin“, koja je finansirala Tomićeva istraživanja.

Tomićev izum

UKIDA RENDGEN I BIOPSIJU

Zahvaljujući izumu profesora Aleksandra Tomića, tumor se može potvrditi bez rendgenskog pregleda.

- Može se utvrditi tumor veličine vrha čiode bez rendgena. Nije potrebno da se uzimaju uzorci za biopsiju, što je izuzetno značajno jer u mnogim fazama karcinoma biopsija drastično pogoršava stanje - ističe Tomić.

Otkupili Amerikanci

- Projekat 2004. bio je ponuđen Ministarstvu nauke, ali nije prošao

- Osnovna istraživanja finansirala je firma „Maj skin d.o.o.“ Beograd, sa sedištem u SAD, koja je vlasnik pronalaska i zaštitila ga je s više patenata

- Metod je testiran na oko 6.000 uzoraka, počevši od analize vode do karcinoma debelog creva

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.