SRBIJI PRETI OPASNOST! Upaljen meteolaram, upozorenja stižu sa svih strana: Oluja hrli ka ovom delu zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2023, 17:31

SRBIJI PRETI OPASNOST! Upaljen meteolaram, upozorenja stižu sa svih strana: Oluja hrli ka ovom delu zemlje

Do kraja dana širom Srbije nastavlja se nestabilnost sa pljuskovima i grmljavinom, pri čemu će biti i olujnih nepogoda, uz vrlo obilne padavine.

U ovom trenutku snažnih grmljavinskih pljuskova ima na jugu i jugozapadu Srbije, naročito u oblasti Raškog i Rasinskog okruga, dok se još snažniji grmljavinski sistemi već satima nalaze nad Bačkom i severom Banata.

U ovim predelima je već pala ogromna količina padavina a one se očekuju i u narednim satima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << U napomenutim predelima očekuju se jaka električna pražnjenja, lokalno i grad.

Zbog vrlo obilnih padavina, na manjim tokovima postojaće opasnost od poplava i bujica, a u predelima gde nema reka, opasnost da odvodni sistemi ne mogu da prihvate ogromnu količinu vode.

Slična situacija nastaviće se i tokom noći, ali i tokom ponedeljka, ali uz vrlo obilne padavine.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je hitno upozorenje na oblačnost, jake pljuskove i grad u narednih sat vremena na severu Vojvodine.

- U narednom satu sporopokretna oblačnost sa jakim pljuskovima, grmljavinom i ponegde gradom očekuje se na severu Vojvodine. Iako će pljuskovi lokalno biti veoma intenzivni, količina padavina je izrazito neujednačena, čak i na malim udaljenostima - navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Podsetimo, meteorolozi su danas izdali čak tri upozorenja na nevreme za skoro sva područja u Srbiji, a upaljeni su narandžasti i žuti meteoalarm koji podrazumevaju da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na sajtu RHMZ.

Samo u delovima Srbije na istoku upaljen je žuti meteoalarm, a Iz RHMZ navode da te vremenske pojave nisu neuobičajene, ali se ljudima savetuje oprez ako planiraju aktivnosti koje napolju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OBILNI PLJUSKOVI I NAREDNIH DANA Opasnost od poplava i bujica preti Srbiji, ova područja su NAJUGROŽENIJA

Izvor: Blic, 12.Jun.2023, 16:45

Nakon što je cele noći između nedelje i ponedeljka kiša padala bez prestanka širom centralne i jugoistočne Srbije, a naročito su padavine bile obilne u Pomoravlju, u naredna 24 sata pašće lokalno i preko 80 mm kiše zbog čega postoji opasnost od poplava i bujica, upozoravaju meteorolozi „Weather2Umbrella“.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.