SRBIJI PRETI NOVI SOJ KORONE! Potvrđen u komšiluku, OVO su simptomi - maske ubrzo vraćamo u upotrebu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Apr.2023, 15:29

SRBIJI PRETI NOVI SOJ KORONE! Potvrđen u komšiluku, OVO su simptomi - maske ubrzo vraćamo u upotrebu?

Ima dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, a u laboratorijskim studijama je utvrđeno da je zarazniji i patogeniji.

Nova podvarijanta koronavirusa, akturus, potvrđena je u Sloveniji.

Najnoviji podaci Nacionalne zdravstvene laboratorije u Sloveniji pokazuju da su među uzorcima pozitivnim na koronavirus, koji su sekvencirani između 24. marta i 7. aprila, potvrdili i novu podvarijantu omikrona XBB.1.16. odnosno arkturusa.

Novi simptomi poput >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svraba, konjunktivitisa i visoke temperature javljaju se onde gde je varijanta već otkrivena, ali dosad nisu zabeležene ozbiljne komplikacije, javlja N1.

Trenutno u Sloveniji dominira varijanta XBB.1.5. Njih 77 sekvencirano je u navedenom razdoblju.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) najnovija podvarijanta slična je dominantnoj varijanti omikrona XBB.1.5, ali ima "dodatnu mutaciju u proteinu šiljka, a u laboratorijskim studijama je utvrđeno da je zarazniji i patogeniji", objavila je SZO.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.