SRBIJI NOĆAS PRETI NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA?! Evropske države padaju jedna za drugom, meteorolog poručuje: Nema pošteđenih

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 21:05

SRBIJI NOĆAS PRETI NOVA SUPERĆELIJSKA OLUJA?! Evropske države padaju jedna za drugom, meteorolog poručuje: "Nema pošteđenih"

Meteorolog još odavno najavio šta nas čeka nakon tropskog dana.

Danas je u Srbiji tokom čitavog dana sunčano i izrazito toplo vreme sa temperaturom i do 38 stepeni, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje na veliku količinu padavina i pad temperature.

Kako stoji u upozorenju RHMZ, za vikend se očekuje pad temperature, te će u subotu biti za oko 7 stepeni hladnije u odnosu na današnji dan.

- Za vikend temperatura u padu: >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u subotu za oko 7 °C i u većini mesta kretaće se od 25 do 30 °C, osim na krajnjem jugu gde će i dalјe biti veoma toplo, oko 34 °C. U nedelјu u svim predelima svežije, od 23 do 28 °C. Početkom sledeće sedmice takođe će se zadržati svežije vreme, sa dnevnom temperaturom ispod proseka za ovaj period godine.

Takođe, u subotu se očekuje naoblačenje praćeno kišom, plјuskovima, grmlјavinom, padom temperature i povremeno umerenim i jakim severozapadnim vetrom pre podne. Na udaru nepogoda biće prvo zapadni i jugozapadni predeli Srbije, a tako i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve.

U drugom delu dana očekuje se veća količina padavina i to posebno u Banatu, delovima Beograda, centralnoj Srbiji, kao i na istoku zemlјe gde se očekuje od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više - stoji u upozorenju RHMZ.

Meteorolog Ivan Ristić je upozorio na tropske noći u petak, istakavši da će to dodatno uticati na vremenske prilike u većim gradovima. Ali, ono što najviše brine jeste dolazak jakog ciklona iz pravca Italije, koji će, kako je objašnjeno, dovesti do ekstremnih vremenskih pojava.

Meteorolog Ristić je naveo da će ova kombinacija pogodovati pojavi obilnih padavina, grmljavinskim olujama i na kopnu i na moru.

On je istakao da će se zemlje u regionu poput Italije, Slovenije i Hrvatske suočiti sa velikim problemima i ekstremnim vremenskim neprilikama, takođe će biti prisutne i opasne oluje na plažama.

Navedeni oblaci se očekuju da stignu u subotu, te je izdato upozorenje za subotu popodne i noć na subotu i nedelju, kada će pasti velika količina kiše u Srbiji.

- Cela Srbija će biti obuhvaćena ovom olujnom zonom, tako da nema pošteđenih. Ako više od 20 milimetara kiše padne u nekom naseljenom mestu, to može dovesti do poplava po ulicama i kanalizacijama, a odvodi će prestati da funkcionišu. Preporučujemo građanima da preduzmu neophodne mere i očiste odvode kako bi smanjili rizik od poplava - upozorio je Ristić pre par dana.

Čubrilo je u svojoj detaljnoj vremenskoj prognozi u subotu 30. jula najavio veliko pogoršanje vremena u Srbiji nakon visokih temperatura, naglasivši da se oko 05.08. računa na jače pogoršanje vremena.

Meteorolog je tada rekao da se jače pogoršanje očekuje 05.08. uz grmljavinske pljuskove i vremenske nepogode koje će prvo zahvatiti zapadne, jugozapadne i severozapadne predele regiona kao i severni Jadran i zatim će se širiti dalje na istok. U koliko zaista dođe do sekundane ciklogeneze negde nad severnim Jadranom ovo pogoršanje će se osetnije manifestovati i duž celog Jadrana dok će na kopnu uslediti osetno osveženje te bi oko 07.08. maksimumi moglo biti od samo +14 do +23 stepena Celzijusa, stoji u objavi.

- Do oko 09.08. relativno sveže uz povremene pljuskove, posebno na istoku regiona, dok bi zatim uz stabilizaciju usledilo i umereno otopljenje, ali za sada nema signala da će barem do oko 14.08. usledti povratak vrlo visokih temperatura - naveo je meteorolog.

Čubrilo je tada naveo da je nova superćelijska oluja moguća u Srbiji upravo 05.08., s obzirom da tada sledi novo veliko pogoršanje vremena.

- Sumirano, danas prolazne nestabilnosti, ponegde i vrlo jake, ali se superćelijske nepogode ne očekuju. Novo, jako, pogoršanje kada će i one biti moguće se očekuje oko 05.08. - zaključio je meteorolog Marko Čubrilo u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

NOVO RHMZ UPOZORENJE Detaljno objašnjeno kakva nas promena vremena čeka sutra

Izvor: Blic, 04.Avg.2023

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je dva nova upozorenja za područje Srbije i Beograda, pri čemu se najavljuje pad temperature, vremenske nepogode i visoke temperature još samo sutra, nakon čega nas očekuje zahlađenje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.