SRBIJA UKAZALA NA OZBILJNA KRŠENJA MEĐUNARODNOG PRAVA HAŠKOG TRIBUNALA: Doživotne kazne izricane mimo Statuta suda

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2020, 22:10

SRBIJA UKAZALA NA OZBILJNA KRŠENJA MEĐUNARODNOG PRAVA HAŠKOG TRIBUNALA: Doživotne kazne izricane mimo Statuta suda

Backović je dodao da većina molbi koje su državljani Srbije podneli predsedniku MMKT za prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne po prvi put prošle godine nije rešena. 

Tribunal u Hagu je doživotne kazne zatvora izricao suprotno svom Statutu, koji propisuje da Pretresno veće prilikom određivanja zatvorskih kazni treba da ima u vidu opštu praksu izricanja takvih kazni u sudovima bivše Jugoslavije, izjavio je pomoćnik ministra pravde Čedomir >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Backović na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Na sednici je razmatran redovni šestomesečni Izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu, a Backović je tom prilikom ukazao da se od porodice Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju.

Podsećajući da je Mladić bio podvrgnut operaciji u uslovima pandemije i pored preporuke holandskih vlasti da se ne vrše medicinski zahvati koji nisu hitni, Backović je naveo da se ne poštuje odluka Žalbenog veća da se informacije o zdravstvenom stanju Mladića dostavljaju njegovom medicinskom timu jednom nedeljno i da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija.

- Pitanje je kako rešiti probleme ove vrste, kada odluke suda Sekretarijat tog suda ignoriše, a predsednik suda ih prepušta svojoj administraciji, bez ikakve reakcije, pa čak ni poziva da poštuju odluke svog suda - ukazao je Backović.

Navodeći da je činjenica da su kazne doživotnog zatvora za 5 državljana Srbije izrečene mimo osnivačkog akta Tribunala, Backović je rekao da su one rezultirale dalekosežnim posledicama, da je bilo onih koji su u toku izdržavanja kazne preminuli i da je time potreba da se ta pravna besmislica razreši još izraženija.

Backović je podsetio i na inicijativu Srbije da njeni državljani kazne izrečene pred Tribunalom izdržavaju u svojoj zemlji, navodeći da odgovora SB UN još nema i da se ne sme dozvoliti da ovo pitanje ostane nerešeno pre završetka mandata Mehanizma.

Pomoćnik ministra pravde je ponovio da je Srbija spremna da preuzme obavezu i odgovornost za izvršenje zatvorskih kazni izrečenih državljanima Srbije i prihvati međunarodni nadzor u vezi sa tim.

- Nadležne institucije spremne su da pruže jasne garancije da se osuđena lica neće naći na prevremenoj slobodi bez odgovorajućih odluka Mehanizma - rekao je Backović.

On je naglasio i da Srbija posebno insistira da za njene državljane koji su osuđeni pred Tribunalom važe isti uslovi za prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne zatvora.

Backović je dodao da većina molbi koje su državljani Srbije podneli predsedniku MMKT za prevremeno puštanje na slobodu nakon izdržane dve trećine kazne po prvi put prošle godine nije rešena.

Podsećajući da je Srbija Tužilaštvu MKTJ, odbranama okrivljenih i sudskim većima dostavila ogroman broj dokumenata i da je stav Srbije da dokumentacija koja nije izvedena kao dokazni materijal treba da bude vraćena organima koji su je dostavili, Backović je ukazao da ni na to pitanje do sada nije bilo odgovora.

Pomoćnik ministra pravde je ukazao da Mehanizam, koji treba da okonča preostale postupke, reši sva sporna pitanja u vezi izdržavanja kazni, eventualnih revizija postupaka, pitanja arhiva, još uvek nije ostvario nijedan od svojih ciljeva do kraja i da se nada, budući da se njegov mandat nastavlja do 2021. godine, da će do tada biti rešena sva preostala pitanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.