SRBIJA U JEZIVOM VREMENSKOM KOVITLACU! Šiba vetar od skoro 100 na sat, a ako se ovo desi, CRNO NAM SE PIŠE

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 21:08

SRBIJA U JEZIVOM VREMENSKOM KOVITLACU! Šiba vetar od skoro 100 na sat, a ako se ovo desi, CRNO NAM SE PIŠE

Evo kad možemo da očekujemo razvedrenje.

Ove večeri u većem delu Srbije je suvo. Kasnije tokom večeri južne predele Srbije sa juga će zahvatiti jači oblačni sistem sa kišom, koji će se tokom noći širiti na istočne predele Srbije. U predelima južne i jugoistočne Srbije iznad 1600 metara nadmorske visine očekuju se susnežica i sneg.

I u prvog dana vikenda kiša se očekuje na jugu i istoku Srbije, uz pojavu snega na planinama iznad 1600 metara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nadmorske visine, uglavnom ujutro.

U ostalim predelima Srbije očekuje se tokom većeg dela dana uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom, dok se kasnije posle podne na jugu i jugozapadu očekuje pojava pljuskova.

Ove večeri temperature u većem delu Srbije kreću se od 10 do 16°C, u Beogradu je 12°C. Zlatibor meri 9°C, Negotin 8°C, Sjenica i Zaječar 7°C, a najhladniji je Kopaonik sa 1°C.

Minimalna temperatura u subotu ujutro biće od 5 do 10°C, na višim planinama oko 0°C, a maksimalna dnevna biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C, a u Negotinskoj Krajini do 10°C.

Inače, u Srbiji je danas veoma vetrovito, uz jak jugoistočni vetar. Udari su najjači na planinama, u košavskom području ima i olujnih udara, na jugu Banata preko 90 km/h.

Vrlo vetrovito biće i tokom večeri, ali će tokom noći intenzitet vetra slabiti, tako da će u subotu pojačan jugoistočni vetar duvati u košavskom područuju.

S obzirom na to da nad Srbijom i dalje preovladavaju veoma izražena južna strujanja, do našeg područja i dalje stižu čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje blatnjava kiša, što je več vidljivo na brojnim površinama, naročito na vozilima.

Drugog dana vikenda i u ponedeljak u Srbiji će biti sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura biće do 20°C.

Inače, ponedeljak će doneti i povećanje oblačnosti, pa se u utorak očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na jak severozapadni, a prodor hladnog fronta doneće i zahlađenje, pa će temperature sredinom sledeće sedmice opasti na vrednosti oko 10°C. Samo na višim planinama očekuje se sneg, ali bez značajnih količina.

Dakle, zahlađenje koje se očekuje neće biti drastično, niti se očekuje zimski scenario.

Nakon ovog manjeg zahlađenja, u periodu do sredine marta biće promenljivo vreme, uz maksimalne temperature uglavnom od 10 do 15°C.

Ni tokom prve polovine marta nema na vidiku da će doći do jačeg zahlađenja, a i pored manjeg zahlađenja, ostaće i dalje natprosečno toplo vreme.

Ovih dana temperature u Srbiji više su i za deset stepeni od proseka.

Da mart zna nekada i da iznenadi, govori i ledeno zahlađenje na anašnji dan 2018. godine. Tada je Srbija bila okovana snegom, ali i ledom zbog ledene kiše. Minimalna tempetatura prvog marta te godine spustila se u većini predela na -20 do -15°C, u Somboru na -25°C.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf.rs/Đorđe Đurić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.