SRBIJA U BORBI PROTIV DROGE: Država sprema NOVI PLAN protiv narkomanije, evo o čemu je reč

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA U BORBI PROTIV DROGE: Država sprema NOVI PLAN protiv narkomanije, evo o čemu je reč

Najčešće korišćena i najdostupnija droga u Srbiji je marihuana

Kancelarija za borbu protiv droga zajedno sa Ministarstvom zdravlja formirala je radnu grupu za izradu novog akcionog plana, kao deo nacionalne strategije do 2021. godine. 

Pročitajte i:

Milan Pekić, direktor Vladine kancelarije koja koordinira državnim organima u sprečavanju zloupotreba narkotika, ističe da problem narokomanije može da reši samo celo društvo i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se apsolutno svi uključe i naprave sistem za to.

- Do oktobra bi trebalo da bude gotov novi akcioni plan - najavljuje Pekić za "Novosti" u izdanju od ponedeljka.

U razgovorima predstavnika Kancelarije za borbu protiv droga sa Ministarstvom za evropske integracije i Kancelarijom Evropske delegacije u Srbiji, govori se i o mogućnostima pokretanja novog projekta, dodao je Pekić.

- Njime bi se pokrila istraživanja trenutnog stanja u Srbiji, kako bismo utvrdili koji model rešenja je najbolji za nas i kako bi prevencija dobila još više pažnje, u sam projekat planirano je da se uključe sva ključna ministarstva i organizacije - naglasio je Pekić.

Obrazovanje i širenje znanja o narkoticima i ovoj bolesti zavisnosti ne treba da se odnosi samo na mlade i njihove roditelje, već i na "širi krug", ukazuje Pekić.

Prema njegovim rečima, najčešće korišćena i najdostupnija droga u Srbiji je marihuana.

Srbija je deo centralne balkanske rute trgovine narkoticima, podsetio je Pekić i dodao da se marihuana ovim putevima prebacuje iz Albanije u zapadnu Evropu.

Heroin "putuje" iz Avganistana, preko Turske i Bugarske, veći deo ode za zapadnu Evropu, ali manja količina ipak završi u Srbiji, kazao je Pekić.

Kokain dolazi iz Južne Amerike, a narastajući problem su sintetičke droge koje stižu iz zapadne Evrope, ali se prave i na teritoriji naše zemlje, ukazao je Pekić.

- Opasne su zbog sastojaka i štetnih posledica na organizam koje nastaju u kratkom periodu konzumiranja -  objašnjava Pekić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.