SRBIJA STALA UZ BRATSKU RUSIJU: Glasala protiv sramne rezolucije UN o Krimu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA STALA UZ BRATSKU RUSIJU: Glasala protiv sramne rezolucije UN o Krimu!

Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je najnoviji nacrt Rezolucije o stanju ljudskih prava na Krimu u kojoj se između ostalog navodi da nasilno zauzimanje tog poluostrva predstavlja ilegalan čin i kršenje međunarodnog prava, a među 26 zemalja koje su glasale protiv nacrta Rezolucije bila je i Srbija.

Nacrt Rezolucije pod imenom "Stanje ljudskih prava u Autonomnoj Republici Krim i u gradu Sevastopolju, Ukrajina" usvojen je u četvrtak sa 67 glasova za, 26 zemalja je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << glasalo protiv, dok su 82 bile uzdržane.

Protiv nacrta dokumenta su, pored Srbije, glasale Rusija, Jermenija, Belorusija, Bolivija, Burundi, Kambodža, Kina, Kuba, Severna Koreja, Eritreja, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Mjanmar i Nikaragva. Protiv su glasale i Južna Afrika, Južni Sudan, Sirija, Tadžikistan, Uganda, Uzbekistan, Venecuela i Zimbabve.

U Rezoluciji je osuđen politički motivisan progon državljana Ukrajine i Rusiji je upućen poziv da oslobodi sve Ukrajince koji su ilegalno zatočeni na okupiranom Krimu i na teritoriji Rusije. Nacrt Rezolucije poziva Rusiju da prestane da "primorava stanovnike Krima da služe u oružanim snagama ili rezervnim vojnim jedinicama Ruske Federacije".

Rezolucija će se na dnevnom redu Generalne skupštine naći u decembru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.