SRBIJA SPREMNA ZA BORBU! Naši lekari mogu da otkriju simptome SMRTONOSNOG KORONAVIRUSA za dva sata

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2020, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA SPREMNA ZA BORBU! Naši lekari mogu da otkriju simptome SMRTONOSNOG KORONAVIRUSA za dva sata

Na infektivnoj klinici izdvojeni boksovi za pregled sumnjivih pacijenata

Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ima jedan od najsavremenijih aparata za virusološku dijagnostiku koji otkriva 20 različitih uzročnika respiratornih infekcija, a među njima i pet tipova koronavirusa.

- Za svega dva sata može da se otkrije da li pacijent ima novi koronavirus - kaže zamenica direktora Klinike Ivana Milošević i dodaje da je procedura testiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pacijenata vrlo jednostavna.

Prema njenim rečima aparat "Riltajm PCR" otkriva 20 različitih uzročnika respiratornih infekcija.

- Uzima se bris iz nosa i grla, priprema se sa odgovarajućim reagensima, a potom se stavi u aparat na dalju analizu. Za dva sata dobiju se rezultati koji pokazuju da li postoji infekcija na tih 20 patogena - objasnila je Milošević.

U Klinici kažu da je, iako u Srbiji još nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od koronavirusa, na Odeljenju za izolaciju sve spremno za borbu protiv ove bolesti.

Ističu da na Klinici postoje izdvojeni boksovi za pregled sumnjivih pacijenata i da se oni ne mešaju sa ostalim pacijentima u čekaonici, a u slučaju potencijalne zaraženosti, upućuju se u karantin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.