SRBIJA RASKRINKALA STAROG MANIPULATORA! Međunarodna zajednica gubi poverenje u lažnog premijera: RUŠI SE KULA OD KARATA ALJBINA KURTIJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 17:23

SRBIJA RASKRINKALA STAROG MANIPULATORA! Međunarodna zajednica gubi poverenje u lažnog premijera: RUŠI SE KULA OD KARATA ALJBINA KURTIJA!

Lažnom premijeru ponestaje sredstava za manipulaciju međunarodne zajednice.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je lažni premijer Aljbin Kurti razvio "impozantan kapacitet" za širenje dezinformacija prema međunarodnoj javnosti, a da je Srbija tome pristupila na sistematičan način. Ističe da je odgovornost Srbije da se tome suprotstavi adekvatnim činjenicama i razvijanjem kapaciteta za borbu protiv lažnih vesti.

- Borimo se svaki dan. Dostavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smo argumentaciju ključnim adresama, brojnim kancelarijama koje se bave praćenjem prilika na Zapadnom Balkanu, u našem regionu. U stalnoj smo vezi sa našim institucijama, Kancelarijom za Kosovo i Metohiju, našim ljudima na terenu, predsedništvom, vladom, i bili smo u stanju da formulišemo argumentaciju na način i iz ugla koji je prijemčiv ovdašnjoj publici. To je vrlo važno, zato što ne možemo iz istog ugla da pridobijemo sagovornike ovde na način na koji stvari možda izgleda prijemčivo u našem regionu - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, na primeru Kurtijevog delovanja vidimo koliko je snažan njegov hibridni informacioni rat koji svakodnevno vodi protiv Srbije, i u kome nastoji da podeli Srbe na Kosovu, da prikaže vođstvo Srba kao kriminalnu strukturu i organizaciju, da podeli javnost u samoj Srbiji na temi Kosova.

Na podsećanje na izjavu koju je dao 2020. godine da je Nemačkoj bolje da Prištini pošalje knjige i da se ne može tenkom u Ujedinjene nacije, Đurić kaže da i dalje misli da bi svima bolje bilo da ne militarizuju lažnu državu, koja je i bez dodatnog naoružanja suočena sa vlašću koja nema dobre namere u odnosu ne samo Srbe, već sve nevećinske zajednice.

- I dalje ne verujem u to da je slanje raketa, tenkova, helikoptera u ruke ekstremnog režima, kakav je režim Aljbina Kurtija, bilo šta drugo, osim na njegovo ohrabrivanja na činjenje poteza koji nisu adekvatni. Mislim da danas to razume više ljudi nego što je razumelo možda pre tri godine - naglasio je Đurić.

On kaže, da i dok je bio direktor Kancelarije za KiM, učestvovao je u 221 rundi pregovora u Briselu, ali da odlaskom sa te funkcije nije prestalo njegovo bavljenje Kosovom, budući da je to i u SAD bila "vrlo prominentna tema".

Na pitanje koliko mu je bilo teško da posmatra ono što se sada dešava i kada razgovara sa nekim, s obzirom na predznanje koje ima, Đurić ističe da je emotivno bilo teže jer je na daljinu morao da gleda patnju svog naroda i užase "koje nam priređuju tamo".

- A profesionalno, verovatno lakše, zato što u svojih više od 150 poseta Kosovu i Metohiji i aktivnim bavljenjem, vođenjem na neki način našeg sistema tamo, duže od pola decenije, stekao sam jedan uvid bez presedana, koji sam mogao da koristim ovde na način da znam svaki detalj i o procesima, i o ljudima, i o mestima i da mogu da dočaram tu situaciju. Znači, čim se nešto dogodi, mogli smo promptno da reagujemo i to je u određenim situacijama bilo vrlo korisno - istakao je ambasador.

Dodaje da je to naročito bilo korisno što je bio u stalnom kontaktu sa našim ljudima na terenu, sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i sa državnim rukovodstvom u Beogradu, pa je tako imao najsvežije informacije.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.