SRBIJA NA UDARU SNAŽNOG CIKLONA: Danas nam stiže PRLJAVA KIŠA IZ AFRIKE, a to je samo uvod u TOTALNI VREMENSKI OBRT

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2024, 08:24

SRBIJA NA UDARU SNAŽNOG CIKLONA: Danas nam stiže PRLJAVA KIŠA IZ AFRIKE, a to je samo uvod u TOTALNI VREMENSKI OBRT

Vreme u Srbiji se drastično menja narednih dana.

Srbija je pod uticajem veoma snažnog ciklona sa zapada Evrope, dok se istovremeno u Đenovskom zalivu formirao sekundarni ciklon. Sve ovo uslovljava nad našim područjem veoma izražena južna strujanja, uz priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana.

U nedelju će u većem delu Srbije biti umereno do pretežno oblačno i suvo, dok se kiša i pljuskovi očekuju na jugu i jugozapadu Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << naročito u pograničnom delu sa Crnom Gorom.

Biće i dalje vetrovito, uz olujne udare jugozapadnog vetra na planinama, dok se na jugu Banata očekuju olujni udari jugoistočnog vetra od 80 km/h.

Jutarnja temperatura biće od 5°C na jugu do 15°C u Beogradu, maksimalna dnevna od 17 do 23°C, u Beogradu do 21°C.

Snažna jugozapadna strujanja osim tople vazdušne mase, donose iz Sahare i čestice pustinjskog peska do Apeninskog i Balkanskog poluostrva i do Srbije, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša.

U ponedeljak se očekuje jače naoblačenje, povremeno sa kišom i pljuskovima, uz skretanje vetra na severozapadni.

Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, posle podne i uveče prodor hladnog fronta i zahlađenje.

U utorak će na severu Srbije biti suvom u ostalim predelima promenljivo oblačno vreme, u južnim i centralnim predelima sa kišom, na planinama sa snegom.

Duvaće jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C.

Već početkom sledeće sedmice snažna severozapadna visinska strujanja očistiće atmosferu od pustinjskog peska.

U sredu još hladnije, na jugu ponegde sa slabim padavinama. Maksimalna temperatura biće od 8 do 12°C.

U četvrtak i petak biće sunčano. Ujutro se očekuju magla i mraz. U četvrtak tokom dana maksimalne temperature oko 10°C, a u petak od 13 do 17°C.

Tokom sledećeg vikenda očekuje se promenljivo oblačno i malo hladnije, maksimalna temperatura biće u većini predela oko 10°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne tempertature za ovo doba godine od 4 do 8°C, one su ovog vikenda za 10 do 15 stepeni više od proseka. Iako se sledeće sedmice očekuje zahlađenje, maksimalne temperature ostaće i dalje iznad proseka za ovo doba godine.

Dakle, ni u narednih deset dana nema na vidiku da se očekuje pravo zimsko zahlađenje, a dosadašnji deo februara smatra se ekstremno toplim, zaključuje Đurić.

Izvor: Srbija Danas/Informer/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.