SRBIJA KOJE SE STIDIMO: Svedočanstva brutalnih nasilja - nož u leđa, cokula u glavu, polomljene kosti! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Izvor: S media, 06.Feb.2013, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA KOJE SE STIDIMO: Svedočanstva brutalnih nasilja - nož u leđa, cokula u glavu, polomljene kosti! (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Nož u leđa na Birfestu!

- U nekom trenutku sam osetio kako mi neko stavlja ruku na vrat, pribija me uz burić i udara nekim predmetom više puta u leđa. Pao sam... Posle par koraka gubim snagu i padam na kolena. Dodirom ruke osećam kako krv teče niz leđa. Nose me do kola Hitne pomoći – deo je potresne ispovesti Vlade Radulovića, žrtve nasilja na Birfestu u Beogradu 2011. godine.

Medicinski dokazi fizičkog napada na Vladu biće deo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postavke „Muzeja nasilja“ koji će biti otvoren večeras u galeriji „Podroom“ Kulturnog centra Beograd.

Radulović je posle napada duži vremenski period proveo u bolnici; preživeo je četiri teške operacije i bori se sa posledicama traume.

Nasilje vreba iza svakog ćoška

Muzej nasilja je projekat koji kroz umetničko-dokumentarističku postavku šalje poruku – stop nasilju! Medicinski nalazi kao eksponati su krajnja konsekvenca govora mržnje, stereotipa, predrasuda, diskriminacija i fizičkog nasilja.

- Shvatili smo da je nasilje jedno od najvećih problema koje vreba iza svakog ćoška, na ulici, u svakoj trećoj kući – objašnjava za S media portal Rade Bunčić, organizator Muzeja nasilja. - Rešili smo da kroz ovakve specifične eksponate, kao što su lekarski nalazi i rentgenski snimci, ispričamo priču o uzrocima i mehanizmima nasilja. Tako je ovaj Muzej i nastao.

Glavne „eksponate“ predstavljaju rentgenski snimci i lekarski nalazi žrtava koje su zadobile povrede kao posledica diskriminacije, nacionalizma, šovinizma, fašizma, nasilja u porodici, ksenofobije, rasizma...

Najčešće žrtve homoseksualci

- Svako fizičko nasilje, ali i psihičko, za žrtvu je najteže. Ima tu raznih priča. Izdvojio bih priču muškarca koji je pre dve godine izboden nožem na Birfestu. Takođe, veoma potresne su priče represije i nasilja nas ljudima koji imaju homoseksualni identitet. Takvih slučajeva je za sada najviše – kaže Bunčić.

Slučaj anonimne žrtve koji se vodi pod oznakom „MN lgbt 02“ jedna je od potresnih priča koje svakodnevno doživljavaju pripadnici LGBT zajednice. Sve se dešava u Beogradu, nakon jedne privatne žurke.

- Istog trenutka primetio sam kako me dvoje kratko ošišanih likova gledaju i glasno komentarišu: ’Pederčina, vidi ga molim te!’... Krenuo sam kući. Ispred Studentskog parka primetio sam da neki likovi sa žurke idu iza mene. Ubrzo sam osetio jak udarac u glavu, koji me je oborio na zemlju. Osetio sam kako me šutiraju u glavu, koju sam refleksno pokušavao da zaštitim. ’Ubićemo te, pederu!’, vikao je jedan od njih – ispovest je žrtve nasilja pripadnika LGBT populacije.

Koliko god mediji upozoravali da smo zemlja u kojoj je nasilje svakodnevica, većina ipak misli da se to, po pravilu, dešava drugima. Angažovana umetnička postavka "Muzeja nasilja" predstavlja autentičan javni arhiv koji demantuje i svedoči o nasilju. Kroz primere.

- Broj eksponata je teško merljiv. Radi se o petnaestak slučajeva. Za sada nismo uspeli da postavimo sve slučajeve zato što sama postavka ima svoja pravila. Želeli smo da pokažemo na primerima po kategorijama nasilja kako to izgleda – objašnjava Bunčić.

Časovi za srednjoškolce

Muzej nasilja pokazuje primere u sledećim kategorijama: rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici, nasilje nad LGBT populacijom, vršnjačko nasilje, nacionalizam, fašizam, ksenofobija, na osnovu religijske pripadnosti, kao i institucionalno nasilje.

- Najvažnije je približiti se odgovoru na pitanje kako zaštititi građane i građanke od nasilja. Ili kada se nasilje već desi, kako podržati žrtve da lakše prebrode traume. Zato bih pozvao i sve škole da podrže naše javne školske časove, gde vršnjački edukatori i kustosi organizuju turu po muzeju – apeluje organizator Muzeja nasilja.

Ova nesvakidašnja i opominjuća postavka biće otvorena do 22. februara, a organizatori apeluju na sve žrtve nasilja da dokumentaciju i medicinska svedočenja o svojim traumatičnim iskustvima mogu pokazati u Muzeju. Kao opomena da se nasilje ne dešava uvek drugima.

Tamara Vlaškalin

Foto: www.museumofviolence.org.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.