SRBIJA JEDNA OD RETKIH ZEMALJA KOJA POSEDUJE OVO MOĆNO ORUŽJE: Stigao i drugi radar GM400 za Vojsku! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023, 16:03

SRBIJA JEDNA OD RETKIH ZEMALJA KOJA POSEDUJE OVO MOĆNO ORUŽJE: Stigao i drugi radar GM400 za Vojsku! (VIDEO)

Ono što se pouzdano zna da je od navedene francuske kompanije kupljeno četiri radara tipa GM400.

U Srbiju stigao i drugi radar francuske kompanije “Thales” Ground Master 400 za opremanje jedinica Vazdušnog osmatranja i javljanja.

Naime, na prikazu nabavljenih jurišno-desantnih helikoptera Mi-35P kupljenih od nacionalne garde Kipra, od pre mesec dana, šira javnost je saznala da je počela isporuka francuskih radara kompanije “Thales” i da se prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radar tipa Ground Master 400 već nalazi u Srbiji, a da se dopremanje drugog radara očekuje do kraja godine.

Zamenik ministra odbrane zadužen za materijalne resurse Nenad Miloradović je tada naveo da se prve starešine roda ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane već nalaze u Francuskoj na obuci za rukovanje i osnovno održavanje ovih radara.

Tada je takođe rečeno da je od francuske kompanije “Thales” nabavljeno 22 radara, a to su radari tipa Ground Smarter 40, Ground Master 200 i Ground Master 400.

Radari tipa Ground Master 60 za sada nisu kupljeni od francuske kompanije “Thales”.

Ono što se pouzdano zna da je od navedene francuske kompanije kupljeno četiri radara tipa GM400, šest radara tipa GM200, i dvanaest radara tipa GS40.

Najmoćniji radar tipa Ground Master 400 je kupljen u varijanti ALFA, koja može da radi sa kamiona, odnosno predstavlja mobilnu varijantu tog radara i Srbija je jedna od retkih koji je kupila tu verziju ovog tipa radara.

Celokupno uvezivanje kupljenih francuskih radara se vrši u sistem domaće proizvodnje, koji je bio prikazan i na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”.

Radi se o sistemu automatizacije centra Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja nazvan "SA cVOJIN" koji predstavlja osnovnu komponentu integrisane radarske mreže Vojske Srbije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.