Izvor: B92, 15.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SRBIJA I CRNA GORA STARA FIRMA ZA NOVU DRZAVU"

Vasington -- Bez obzira na to kako se stvari budu dalje razvijale, vrlo je izvesno da ce se SAD lakse od ostalog sveta privici na novo ime drzave koja bi trebalo da se pojavi na medjunarodnoj sceni posle ukidanja dosadasnje Jugoslavije. Zvanicni Vasington u vreme sankcija vise od 8 godina nije priznavao SRJ, vec je u svim zvanicnim komunikacijama, dokumentima, javnim obracanjima, pa i u postanskom saobracaju, iskljucivo koriscen naziv Srbija i Crna Gora. Ta odrednica bila je na snazi do novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2000, kada je Jugoslaviji vraceno mesto punopravnog clana svetske organizacije, a Vasington je, 6 nedelja posle rusenja Milosevica, uspostavio diplomatske odnose s Beogradom. "Pocecemo primenu novog imena cim sporazum o odnosima Srbije i Crne Gore bude ratifikovan u njihovim parlamentima", rekao je predstavnik Vlade SAD Ricard Baucer, opisujuci buducu srpsko-crnogorsku zajednicu kao "nov i znacajno decentralizovan sistem", uspostavljen na osnovu sporazuma koji "ne ugrozava osnovno pravo svakog naroda da, posle odredjenog vremena, preispita svoj stav u vezi s buducnoscu nove drzave". Pomocnik drzavnog sekretara SAD je najavio, polazeci od pretpostavke da ce sporazum o principima buduce drave dobiti zeleno svetlo u skupstinama u Beogradu i Podgorici, da ce se dalja americka pomoc dvema drzavama nastaviti po dosadasnjem sistemu paralelnog koloseka.

U prvim medijskim reagovanjima, govori se o "Solaninoj alhemiji" koja je posledica "strahovanja SAD i EU od raspada SRJ kao moguceg negativnog podsticaja nezavisnoscu opterecenim Albancima na Kosovu i Makedoniji i Srbima u Bosni". Sporazum se ocenjuje kao "znacajna diplomatska pobeda za EU i SAD", ali se i upozorava da ce nacionalisticke snage u Srbiji i Crnoj Gori pruziti ogorcen otpor inaugurisanju nove zajednice "dve polunezavisne drzave".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.