SRBIJA HRVATSKOJ DOSTAVLJA SPISE O SLUČAJU PURDA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA HRVATSKOJ DOSTAVLJA SPISE O SLUČAJU PURDA

ZAGREB - Srpsko tužilaštvo za ratne zločine dostaviće hrvatskom tužilaštvu na razmatranje kopiju spisa u slučaju osumnjičenog za ratni zločin, Tihomira Purde koji je u pritvoru u BiH, po poternici Srbije.

To je dogovoreno na sastanku Mešovite komisije Srbije i Hrvatske za pripremu i razmenu spiskova optuženih ili osuđenih u Zagrebu na kojem su učestvovali ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Dražen Bošnjaković, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Vukčević i državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostaviće na razmatranje državnom tužilaštvu Hrvatske kopiju spisa u skladu sa ustaljenom praksom i dosadašnjom saradnjom budući da su za to ispunjene pretpostavke iz Sporazuma o ustupanju dokaza između dva tužilaštva, navodi se u u zajedničkom saopštenju sa sastanka.

Tihomir Purda se nalazi u ekstradicionom pritvoru u BiH gde je protekle srede uhapšen po poternici Srbije zbog sumnje da je počinio ratne zločine u Vukovaru novembra 1991. ali njegovo ime nije bilo na popisu optuženih za ratne zločine koji je prošle godine Srbija dostavila Hrvatskoj.

Na današnjem sastanku koji je trajao oko dva i po sata zaključeno je, kako se dodaje, da će hrvatskoj strani u roku od sedam dana biti ustupljeni do sada sistematizovani podaci o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred nekadašnjim vojnim sudovima SFRJ i SRJ pre 2003. vođen postupak i doneta presuda ili se vodi istraga za krivična dela ratnih zločina što je rezultiralo raspisavanjjem međunarodne ili interne poternice.

Na sastanku je, navodi se, postavljeno i pitanje hrvatskih državljana protiv kojih je pred vojnim sudovima bivše SFRJ vođen postupak radi krivičnog dela oružane pobune i dela protivustavnog poretka bivše SFRJ te će se u odnosu na njih pokrenuti inicijativa za dopunu srpskog zakona o amnestiji iz 2001, na način ako je to već regulisano u Hrvatskoj. U saopštenju se još dodaje da je na sastanku dogovoreno da srpsko i hrvatsko tužilaštvo intenziviraju saradnju u predmetima vođenim u odsustvu za krivična dela ratnih zločina kako bi se pokušali pribaviti novi dokazi i na osnovu njih sprovesti novi postupci.

Zaključeno je da će Mešovita komisija za pripremu i razmenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine nastaviti da radi što će, kako je ocenjeno, dodatno doprineti uspešnoj saradnji i razvoju dobrih odnosa ministarstava i pravosudnih organa, kao i ukupnom jačanju poverenja između dve države. Svrha sastanka bila je nastavak dijaloga o rešavanju otvorenih pitanja vezanih za postupke za ratne zločine i obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i radom Mešovite komisije kao i tužilaštava dve zemlje, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.