SRBIJA BEZ BARIJERA Jovana jе primеr dobrе praksе da su osobе sa invaliditеtom uspеšni radnici

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 15:19

"SRBIJA BEZ BARIJERA" Jovana jе primеr dobrе praksе da su osobе sa invaliditеtom uspеšni radnici

Kroz pomoć ovom tipu privrednih društava Ministarstvo podstiče osnivanje novih preduzeća i na taj način obezbeđuje nova radna mesta za osobe sa invaliditetom i apeluje na druge poslodavce da pruže šansu osobama sa invaliditetom da se ekonomski osamostale

Jovana Jekić (32), diplomirana socijalna radnica, zaposlila se u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2019. godine u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Godinu dana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kasnije, Ministarstvo je pokrenulo kampanju "SRBIJA BEZ BARIJERA" kako bi unapredilo položaj osoba sa invaliditetom.

Zato se s' pravom može reći da je Jovana jedno od zaštitnih lica kampanje, jer sve vreme ličnim primerom skreće pažnju poslodavcima u Srbiji da pruže šansu osobama sa invaliditetom da pokažu koliko su posvećeni i odgovorni radnici.

Kada se zaposlila u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Jovani se ispunio san da radi u državnoj upravi.

Od prvog radnog dana u javnom sektoru trudi se da svojim angažovanjem unapredi položaj osoba sa invaliditetom.

Ta borba joj je olakšana pre tri godine kada je pokrenuta kampanja "SRBIJA BEZ BARIJERA".

Danas Jovana veruje da će još više poslodavaca uvažiti apel ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića i po ugledu na Ministarstvo zaposliti što veći broj osoba sa invaliditetom.

- Osobe sa invaliditetom su dobri radnici, a naša obaveza je da posvećeno radimo kako bi poboljšali uslove za njihovo zapošljavanje i uključivanje na tržište rada. Za veće ostvarivanje prava i bolje uslove života osoba sa invaliditetom neophodna je saradnja državnih institucija i samih organizacija osoba sa invaliditetom, ali i edukacija celokupnog stanovništva da svako od nas ima potencijale koje će iskazati u onoj meri u kojoj mu okruženje pruži šansu - poruka je ministara Nikole Selakovića.

Ministarstvo već godinama gradi okruženje u kome će svi imati jednaku šansu da uspeju.

Kako bi se trajno poboljšao položaj osoba sa invaliditetom i omogućila njihovo uključivanje u sve segmente života, realizovali smo brojne strateške projekte kao što je izgradnja igrališta za decu sa invaliditetom, obezbeđivanje adekvatnih prostorno-tehničkih uslova za rad i okupljanje članova udruženja, zatim rešavanje pitanja pristupačnosti objekata javne namene koji su prvi put od osnivanja postali dostupni osobama sa invaliditetom.

Pored toga, Ministarstvo kontinuirano podržava rad 33 saveza sa više od 500 lokalnih udruženja u sastavu u više od 100 lokalnih samouprava i rad 61 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja imaju 1.664 zaposlenih, od toga 1.064 osoba sa invaliditetom.

Inače, preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju višestruko su značajna za osobe sa invaliditetom, pre svega zbog njihovog angažovanja, profesionalne rehabilitacije, ali i u promociji zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Kroz pomoć ovom tipu privrednih društava Ministarstvo podstiče osnivanje novih preduzeća i na taj način obezbeđuje nova radna mesta za osobe sa invaliditetom i apeluje na druge poslodavce da pruže šansu osobama sa invaliditetom da se ekonomski osamostale.

Ministarstvo značajne napore ulaže kako bi se osobama sa invaliditetom omogućile jednake šanse za uključivanje u sve društvene oblasti.

Stoga se podržava realizacija različitih projektnih aktivnosti čiji je cilj podizanje društvene svesti o pravima i mogućnostima osoba sa invaliditetom kako bi one bile prihvaćene kao ravnopravni članovi društva.

Kontinuirani rad na povećanju broja zaposlenih osoba sa invaliditetom ogleda se i u promociji primera dobre prakse u zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Na taj način se osnažuju osobe sa invaliditetom kao tražioci zaposlenja i ujedno motivišu poslodavci da zaposle osobe sa invaliditetom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.