SRBIJA BELEŽI SVE NIŽU STOPU UBISTAVA OD 2012. GODINE Ovo su najnoviji podaci, gde se nalazimo u odnosu na zemlje regiona i sveta?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2021, 17:52

SRBIJA BELEŽI SVE NIŽU STOPU UBISTAVA OD 2012. GODINE Ovo su najnoviji podaci, gde se nalazimo u odnosu na zemlje regiona i sveta?

U poređenju sa nekim državama u regionu statistički podaci za našu zemlju su više nego ohrabrujući.

Krivično delo ubistva nalazi se prvi vrhu krivičnih dela na globalnom planu. U nekim zemljama ubistvo je čak najčešći uzrok smrti građana.

Bez obzira na to na koji način je izvršeno, stope ubistava širom sveta značajno se razlikuju od države do države.

Nekoliko faktora su odlučujuća pri utvrđivanju stope ubistva za određenu godinu. To >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su prosperitet građana, primena zakonskih propisa, postojanje strožih zakonskih regulativa u vezi sa posedovanjem vatrenog oružja i slično.

Studija koju izrađuju Ujedinjene nacije navodi da se godišnje desi više od 400.000 ubistava širom sveta.

U analizi se navodi da one zemlje koje imaju "labavije" propise u vezi sa posedovanjem vatrenog oružja, imaju tendenciju da imaju veće stope ubistava.

Godišnji prikazi zemalja sa niskom stopom ubistava se ne menja značajno.

Države sa najmanjom zabeleženom stopom ubistava su:

Stope u tim državama su izuzetno niske, i kreću se od 0.2 do 0.6 posto na 100.000 stanovika.

Države sa najvećom zabeleženom stopom ubistava su:

Da bismo bliže dočarali kolika je stopa ubistava u našoj zemlji, kao primer ćemo navesti zemlju koja se godinama nalazi u vrhu liste.

To je El Salvador, sa nešto više više od 6.5 miliona stanovnika, ova država zabeležila je stopu od 82.24 posto na 100.000 stanovnika.

Srbija je, prema poslednjim podacima koje je obradio World Population Review, pozivajući se na podatke Svetske banke, zabeležila 1.39 na isti broj stanovnika.

Da situacija uopšte nije alarmatna pokazuje i činjenica da prema podacima Evrostata iz 2012. godine Srbija zapravo beleži nagli pad stope ubistava.

Tada je Evrostat došao do podatka da Srbija ima stopu od 1.44 posto.

Crna Gora već godinama beleži visoku stopu ubistava. Poslednji podaci sugorišu da na 100.000 stanovnika država ima stopu od 4.46 posto.

Stvari nisu sasvim dobre ni za severnog komšiju, Mađarska, gde je zabeležena stopa od 2.07 na isti broj stanovnika.

Albanija je takođe beleži veliki broj ubistava (2.7).

Pored Mađarske, još nekoliko država članica Evropske unije imaju višu stopu ubistava od naše zemlje.

To su Baltičke zemlje Litvanija (5.25) , Letonija (3.36) i Estonija (3.19), Belgija (1.95) i Finska (1.42).

Ukrajina (6.34), Rusija (10.82), Belorusija (3.58), (3.19), Turska (4.31), Moldavija (maju primetno više stope od naše države.

Sjedinjene Američke Države takođe godinama beleže sve višu stopu ubistava. Trenutni podaci pokazuju da SAD imaju 5.35 na 100.000 stanovnika.

Interesantno je, da zemlja poput Kanade, koja tradicionalno važi za državu blagostanja i prosperiteta, zauzima lošiju poziciju od naše zemlje, sa stopom od 1.68 na isti broj stanovnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.