Izvor: B92, 11.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI U CAGLAVICI BLOKIRALI PUT PRISTINA-SKOPLJE

Vise stotina Srba iz Caglavice blokiralo je u subotu put Pristina-Skoplje, protestujuci zbog odluke jednog njihovog mestanina da proda kucu Albancu. Vlasnik kuce i restorana "Kralj", Mica Simic prodao je pre dvadeset dana svoje imanje Albancu, za 220.000 maraka, a zitelji ovog sela, naseljenog iskljucivo Srbima, su za tu prodaju saznali kada je nov vlasnik usao na imanje i krenuo da adaptira objekte. Imanje, prema kazivanju tamosnjih Srba, ima "streteski polozaj". Srbi iz Caglavice nameravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bivseg vlasnika kuce upozore da "mora da vrati novac od prodatog imanja", jer oni ne zele da im se Albanci "infiltriraju" u selu i citavom regionu, koji je etnicki kompaktan. Blokada puta Pristina-Skoplje za sada se odvija bez incidenata, prenosi Beta.

Kako je Radiju B92 rekao koordinator DOS-a za Kosovo i predsednik Srpskog pokreta otpora, koji je i inicirao ovu blokadu, prodaja imanja u ovom kraju Albancima preseklo bi Srbima kretanje po strateski znacajnom putu ka Lipljanu. "Kafana "Kralj" se nalazi na tromedji tri srpska sela - Lapljeg sela, Caglavice i Preoca. Veliki broj Srba koji su sa strane kupili posede, a zatim otisli sa Kosova, ocekuju da budu oslobodjeni odgovornosti da mogu i oni da prodaju. Posle ove kupoprodaje, svi Srbi koji su se odselili vec su stigli da ponude svoje kuce na prodaju i na taj nacin ce se preseci strateski put izmedju Pristine i Lipljana, odnosno Skoplja. Smatramo da ce na taj nacin biti zatvoren put i da Srbi iz centralnog Kosova nece moci slobodno da idu prema Pristini, a to ce umnogome otezati i kretanje prema centralnoj Srbiji i Mitrovici", zakljucuje Trajkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.