SRBI SA SVEĆAMA DOLAZE U DOBROVOLJAČKU

Izvor: Kurir, 02.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI SA SVEĆAMA DOLAZE U DOBROVOLJAČKU

SARAJEVO - Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova obeležiće sutra godišnjicu stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, 3. maja 1992.

Godišnjica tog zločina biće obeležena i u Miljevićima, u Istočnom Sarajevu.

Prema protokolu, predviđen je dolazak i mirna šetnja učesnika ovog događaja, koji će nositi upaljene sveće i cveće Dobrovoljačkom ulicom, koja će trajati pola sata - od 10 do 10.30 sati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Skup će obezbeđivati kantonalna policija, uprkos protivljenju vlasti Sarajeva i gradonačelnika Alije Behmena.

Posle toga, godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj biće obeležena, u 11 časova, u Miljevićima, gde će u crkvi biti služen parastos za sve poginule u Dobrovoljačkoj ulici.

Posle parastosa sledi prigodan umetnički program, a predviđeno je i obraćanje zvaničnika i polaganje cveća na centralnom Spomen krstu na Vojničkom groblju.

Predviđeno je i održavanje okruglog stola u Spomen kosturnici posvećen stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Dolaze i zelene beretke, MUP u pripravnosti

SARAJEVO - Pripadnici MUP Kantona Sarajevo preduzeće sve mere kako bi obeležavanje 18. godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici prošlo na najbolji način, izjavio je potparol MUP Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Udruženje Bosna - Zelene beretke najavilo je, takođe, za sutra, u istoj ulici odavanje počasti poginulim civilima i braniteljima Sarajeva, prenela je RTVF Bosne i Hercegovine.

Komšić: Provokacija iz RS

SARAJEVO - Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je obeležavanje 18-godišnjice stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu "pokušaj provokacije iz Republike Srpske".

- Porodice stradalih, njihova rodbina i prijatelji - izvolite dođite, ali nemojte da Vlada Republike Srpske govori šta je bilo u Sarajevu s namerom provokacije Sarajlija, jer nekome odgovara da se nešto desi i da imate belaj u BiH - rekao je Komšić i pozvao građane Sarajeva da ignorišu to obeležavanje, preneo je portal Sarajevo-x.com.

Prema njegovom mišljenju, obeležavanjem stradanja pripadnika JNA u Sarajevu pokušavaju se "spojiti događaji od 2. i 3. maja 1992. godine".

"Razmena" za Ejupa Ganića

Govoreći o istanbulskoj deklaraciji, Komšić je rekao da je znao za ovaj dokument jer ga je predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić upoznao s njenim sadržajem.

- Posle se otvorila i rasprava o poseti članova Predsedništva BiH Beogradu. Silajdžiću sam rekao da prenese srpskom predsedniku Borisu Tadiću da nemam ništa protiv toga, ali da očekujem gest dobre volje Srbije - Ilija Jurišić i Ejup Ganić u BiH - rekao je Komšić.

FoNet

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.