Izvor: B92, 17.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SRBI PRODAJU IMOVINU ALBANCIMA"

Bujanovac -- Savet Mesne zajednice Bujanovac uputio je jugoslovenskom predsedniku Vojislavu Kostunici, srpskom premijeru Zoranu Djindjicu i nacelniku Generalstaba Vojske Jugoslavije Nebojsi Pavkovicu zakljucke u kojima tvrdi da u Bujanovcu Srbi ubrzano Albancima prodaju sve oblike nekretnina. U zakljuccima sa sednice Saveta Mesne zajednice Bujanovac navodi se da je "znatno pogorsan ambijent zivljenja za srpsko stanovnistvo u ovoj opstini, sto dovodi u pitanje dalji ostanak Srba".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Izrazava se sumnja da je izvrseno potpuno razoruzanje albanskih ekstremista, a kao argument za tvrdnju o problematicnom "ostanku Srba"

navodi se "bezuslovna amnestija" za sve pripadnike bivse OVPMB, "cak i za one koji su okrvavili ruke", i njihova integracija u multietnicku policiju. U zakljuccima se tvrdi da se manipulise procentualnim sastavom stanovnistva, zbog cega je u sastavu multietnicke policije 60 odsto Albanaca, 30 odsto Srba i 10 odsto ostalih. Na pogorsanje "ambijenta zivljenja" uticu provokacije, "kao sto je isticanje i nosenje albanske zastave u gradu i okolini, ostajanje pri odlukama referenduma za otcepljenje Bujanovca i pripajanje Kosovu, medjunacionalno nepoverenje i naruseni medjuljudski odnosi medju Srbima", kaze se u zakljuccima.

Izrazava se nepoverenje prema delu lokalne samouprave i Koordinacionog tela za jug Srbije. U zakljuccima se iznosi zamerka zbog "neucestvovanja lokalnih Srba u mirovnim procesima i radu Koordinacionog tela". Od Vlade Srbije se trazi hitno "sacinjavanje plana i programa za poboljsanje sveukupnog ambijenta zivljenja Srba na ovim prostorima". Taj plan bi trebalo da sadrzi "obezbedjivanje sredstava za individualnu i kolektivnu izgradnju pod posebnim uslovima, pokretanje proizvodnje u drustvenom i privatnom sektoru i poljoprivredi, realizaciju mini programa koji bi zaposlili veci broj ljudi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.