SRBI IZNELI SVOJE ZAHTEVE! Neka tamo šefuju svojoj rodbini i porodici...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2023, 12:03

SRBI IZNELI SVOJE ZAHTEVE! "Neka tamo šefuju svojoj rodbini i porodici..."

Goran Rakić o zahtevima građana za povlačenje specijalaca sa severa.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da je narod koji se jutros okupio ispred opštine Zvečan izneo dva zahteva, da nelegitimni gradonačelnici odu i da šefuju svojim porodicama i da se pripadnici ROSU povuku sa severa i iz zgrada opština. Rakić je rekao da su zahtevi preneti Kforu i zvaničnicima.

- Naši zahtevi su da nelegalni i nelegitimni šerifi, kako sami sebe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nazivaju, odu svojim kućima, pa neka tamo šefuju svojoj rodbini i porodici, i da se sve specijalne jedinice iz Opštine i oko zgrade povuku, zajedno sa oklopnim vozilima. Ovo nije policijska stanica, već gradska opština koja treba da služi narodu, a ne da policijske snage sa dugim cevima štite nekoga ko je izabran sa 50, a možda i manje, glasova - rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da će biti sa narodom sve dok se ne ispune zahtevi.

- Ostajemo ovde dok se ne ispune naši zahtevi, svoji smo na svome. Oni su nepozvani došli, i od gradske opštine koja je pružala usluge i Srbima i Albancima, kao i svim ostalim građanima, napravili vojnu bazu. Doveli su teško naoružane ljude sa snajperima i dugim cevima pored Osnovne škole. Ne odlazimo odavde dok se oni ne povuku - rekao je Simić.

On je dodao da od Kfora očekuju da ostane statusno neutralan.

- Da ne pružaju zaštitu ilegalnim parapolicijskim jedinicama, koje su ilegalno u srpskim opštinama na severu KiM. Da sačuvaju mir. Mi smo zainteresovani za mir. Ovaj narod je došao da zaštiti svoje porodice. Ali oni moraju da stave pod kontrolu one koji su u naše ljude pucali u leđa, one koji već mesecima unazad maltretiraju Srbe na KiM, posebno na severu. U tom smislu, očekujemo da Kfor ispuni svoj mandat i omogući slobodno kretanje, slobodan pristup Opštini, da građani mogu slobodno da ostvaruju svoja prava. A onima koji sebe nazivaju šerifima, da kažemo da ovo nije divlji Zapad. Mi ovde imamo svoje institucije. Pozivamo Kfor da otprati nezvane goste na jug, i omogući da građani ostvaruju svoja prava u ovoj srpskoj opštini, da radnici mogu normalno da rade, i da se situacja vrati na stanje kakvo je bilo pre petka, kada su nasilno ušli u zgradu - rekao je Simić.

Sve o napetoj situaciji na KiM možete pratiti klikom OVDE

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Srpska lista traži da KFOR zameni policajce Kosova u opštinama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2023

Predstavnici Srpske liste zatražili su od KFOR-a da zameni kosovsku policiju u zgradi opštine Zvečan ispred koje lokalni Srbi protestuju i traže da kosovska policija ode iz opštinskih zgrada tri lokalne uprave na severu Kosova naseljene većinski Srbima.  Prethodno su predstavnici te vodeće srpske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.