Izvor: B92, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI IZ KRAJINE SE ISELILI PO UPUTSTVU LOKALNIH VLASTI?

Zagreb -- Hrvatski zvanicnici i dalje svakodnevno pokusavaju da navedu nov razlog za manjak od 8 odsto odnosno 400.000 Srba izmedju dva popisa stanovnistva. Ovog puta jedan izvor iz hrvatske vlade, koji insistira na anonimnosti, tvrdi da poseduje dokumenta iz kojih se vidi da su Srbi iz Krajine pobegli po uputstvu lokalnih vlasti, kao i da su predhodno uvezbavali evakuaciju. Kako iz Zagreba za Radio B92 izvestava Nada Starijas, Vladin izvor tvrdi da su Srbi kontinuirano odlazili iz Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1993. do 1995, sto su krajinske vlasti skrivale kao najvecu tajnu, da bi na kraju same organizovale evakuaciju, koja je pocela 4.

avgusta 1995, dan pre akcije "Oluja". Izsti izvor navodi da su hrvatske vlasti prikupile vise stotina stranica materijala, navodno uglavnom zaplenjenih snimaka krajinskog vodjstva iz kojih se vidi da je Milan Martic 29. jula 1995. potpisao odluku o masovnoj evakuaciji Srba koja je sprovedena 4. avgusta, po prethodno dobro uvezbanom odlasku.

Predsednik Hrvatskog helsinskog odbora Zarko Puhovski kaze za B92 da bi bilo zanimljivo da Vladin izvor objasni na osnovu cega je uspeo da zakljuci da su i Srbi iz Zagreba, Osijeka, Siska, Splita i nekih drugih gradova odlazili na podsticaj vodjstva Krajine, a ti gradovi su za vreme rata sve vreme bili pod kontrolom vlasti u Zagrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.