SRAMOTA NIJE PROŠLA NEZAPAŽENO! Makron se obrukao pred kraljem Čarlsom III, pa doneo odluku koja će RAZBESNETI Amerikance

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Mar.2023, 18:13

SRAMOTA NIJE PROŠLA NEZAPAŽENO! Makron se obrukao pred kraljem Čarlsom III, pa doneo odluku koja će RAZBESNETI Amerikance

Makron na udaru kritika kako u domaćoj tako i međunarodnoj politici

Francuski predsednik Emanuel Makron otputovaće sledeće nedelje u posetu Kini, kako bi razgovarao sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Rojters navodi da ova poseta dolazi u trenutku kada Makron pokušava da balansira između svojih državničkih ambicija na globalnom nivou, i borbe da obuzda proteste protiv reforme penzija kod kuće.

Ti protesti su primorali Makrona da otkaže državnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posetu britanskog kralja Čarlsa, što je, kako se navodi, sramota koja nije prošla nezapaženo u diplomatskim krugovima.

- Veoma je prestižna stvar biti domaćin prve posete engleskog kralja u inostranstvu, to se ne dešava svaki dan. Ako to ne možete da sprovedete, to je problem - rekao je jedan neimenovani ambasador evropske zemlje, dok je drugi ambasador dodao da je ''jasno da ga je to oslabilo''. Direktor Centra za evropske studije na Univerzitetu Renmin u Kini, Vang Jivej, naveo je da to nije promaklo ni kineskim posmatračima.

- Protesti nose veliki rizik i Francuskoj je potreban diplomatsko podizanje, posebno zato što želi da igra ulogu lidera Evrope - ocenio je on. Makron želi da uputi ''jasno upozorenje'' svom kolegi Si Đinpingu, koga je u Kremlju ugostio ruski predsednik Vladimir Putin ranije ovog meseca, da Evropa neće prihvatiti da Kina daje oružje Rusiji.

- Naša poruka će biti jasna: možda postoji iskušenje da se približite Rusiji, ali nemojte prelaziti tu liniju - rekao je neimenovani visoki francuski diplomata.

Francuske diplomate umanjuju uticaj koji bi protesti kod kuće mogli da imaju na Makronov kredibilitet u inostranstvu, navodi Rojters. Oni ističu da se Si suočio sa sopstvenim protestima krajem prošle godine, u retkom prikazu građanske neposlušnosti zbog ograničenja povodom kovid-19.

Usred pogoršanja odnosa između Vašingtona i Pekinga, koji su dostigli vrhunac prošlog meseca nakon što su SAD oborile kineski balon koji je leteo iznad njene teritorije, Evropa pokušava da pronađe sopstveno mesto u takvim novonastalim okolnostima, ocenjuje agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.