SRAMNO! Rasprave oko USTAŠKOG GRAFITA u Zadru ne prestaju, napadnut i odbornik - evo šta se KRIJE iza svega!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2024, 14:28

SRAMNO! Rasprave oko USTAŠKOG GRAFITA u Zadru ne prestaju, napadnut i odbornik - evo šta se KRIJE iza svega!

Ko je vojnik na slici?

Nedeljama, mesecima, godinama traju svađe oko grafita sa natpisom "Naša Oluja ne prestaje" na samom ulasku u Zadar, a eskalirale su otkako je SDP-ov odbornik Daniel Radeta tražio na gradskom veću da se grafit ukloni i time uslovio podršku gradskom budžetu, pa je ubrzo postao meta niza verbalnih i fizičkih napada.

U ovom zadnjem maskirani počinitelj zalio ga je kantom sa nekakvim hemikalijama, najverovatnije iz hemijskog WC-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Sporni grafit na zgradi u Ulici Ante Starčevića, na samom ulazu u Zadar, nastao je čini se po fotografiji ustaškoga vojnika iz 1942. Snimio ju je nemački fotograf Vili Prager.

Zadarski sociolog Sven Marcelić, poznat i kao učesnik brojnih kvizova, kaže da je evidentno da je sporni zadarski mural nastao prema fotografiji iz 1942. godine.

Reč je o fotografiji mladića u ustaškoj uniformi snimljenoj 1942. godine u Zagrebu.

- Rasprava je od početka oko pogrešnog problema. Puno se priča o grbu s prvim belim poljem, ali je zapravo ključan problem slika, odnosno osoba na muralu. Ona je slikana na Markovom trgu u Zagrebu 1942. godine, a slikao je nemački fotograf Vili Prager i na njoj je ustaški vojnik. Na šlemu koji se vidi na fotografiji, uz šahovnicu, stoji i ustaški znak, tako da se zna gde je slika nastala. Međutim pokušava se nametnuti da je reč o nekom branitelju, što naprosto nije tako - rekao je Sven Marcelić.

U međuvremenu, uprkos silnim svađama oko murala, zadarske gradske vlasti nisu reagovale i mural ne samo da je na svome mestu, nego je "nikao" na više od 30 lokacija u zadarskoj okolini i ukupno na više od 45 mesta širom Dalmacije.

Negde je potpisana navijačka grupa Tornado, a negde Torcida. U Splitu, gde je na vlasti levo orijentisani gradonačelnik Ivica Puljak, grafit su prefarbali čim se pojavio. U Zadru to nije slučaj.

(Srbija Danas/24 sata)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.